Свързани новини

06.01.2011 15:20

Студент извади кръста в София

Видян 2346 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Студентът от Техническия университет Ангел Валджев, на 21години, извади вчера кръста от водите на езерото в столичния квартал Дружба. Младежът е от Кърджали. Ангел нарани леко крака си в борбата за кръста, но каза, че се е справил със задачата.


Валджев бе един от 54-мата участници в традиционния Богоявленски ритуал при езерото. Най-малкият от тях бе на 16 години, а най-възрастният - на 70. Сред участниците имаше и двама журналисти. Около езерото на Йордановден дойдоха столичани и гости на София. Спасилият кръста получи парична награда от 300 лева от районната администрация и Столичната община. Преди хвърлянето на кръста Знеполският епископ Йоан отслужи Богоявленски водосвет, на който присъстваха председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов, заместник-кметовете Любомир Христов и Иван Сотиров, районни кметове и депутати.


По-рано сутринта традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената – светини на Българската армия, премина пред Паметника на Незнайния войн в София. Водосветът отслужи Знеполският епископ Йоан и Стобийският епископ Наум. На ритуала присъстваха президентът Георги Първанов, председателят на парламента Цецка Цачева, министърът на отбраната Аню Ангелов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, кметът на София Йорданка Фандъкова.


Водосветът на знамената е стар български обичай, датиращ още от времето на цар Симеон Велики. След Освобождението традицията е възобновена, но престава да съществува по комунистическо време. Ритуалът е възстановен през 1993 г. Оттогава традиционно на тази дата във всички гарнизони в страната най-висшият йерарх на Българската православна църква в съответната епархия чете молитва за здраве и успехи на българската армия и военнослужещи.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

дева

Труден ден за любовните връзки днес

Труден ден за любовните връзки днес, труден ден и за