Свързани новини

28.11.2010 13:58

Гриша Ганчев бил таксист

Видян 8235 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Странни професии са имали повечето олигарси преди да станат МУЛТИМИЛИОНЕРИ. Като почнем с Аристотел Онасис, който е започнал като продавач на скрап и стигнем до нашата Петя Славова, която изкарвала прехраната си като сервитьорка. Не по-различна е съдбата на Гриша Ганчев. Собственикът на футболния шампион Литекс завършва спортното училище в Ловеч като борец.


От тогава е и дружбата му с бъдещия му бизнес партньор Ангел Бончев и една от знаковите фигури в подземния свят по-късно Стефан Мирославов – Крушата.


През 1985 година приключва със спортната си кариера и записва икономика във ВИИ Карл Маркс. Хора, които го познават от онези години споделиха, че първо Ганчев е карал една година такси. Така си вадел някой лев отгоре, но му омръзнало да върти волана и решил да се занимава с нещо по-сериозно. Тогава на помощ идва баща му Данаил, който се занимава със земеделие. По това време той отглежда близо 80 крави, 20 вола и печели добри пари. Именно той дава първите по-големи суми на сина си, за да стартира бизнес в София.


Гриша Ганчев се заема с търговия. Наема складове в Илиянци, търгува с гребенчета, тоалетна хартия, батерии, тетрадки, цигари, алкохол, видеокасетофони, стереоуредби, дънкови якета и панталони. Внася стоки от Турция и Тайван. Купува на едро и продава с 300-400 процента печалба.


Негов първи партньор по това време е Ангел Бончев. Ганчев живее с младата си съпруга в общежитие в Студентски град.


Работи денонощно. Ражда им се син. Състуденти на бизнесмена разкриха любопитни случки от онези времена. Например в ролята на бавачка на невръстното бебе най-много по това време се изявявал Стефан Мирославов –Крушата. Гришата често оставял страховития борец да гледа бебето, докато той е на ресторант с жена си.


След като успява да натрупа бързо пари чрез търговия в Илиянци, Ганчев решава да разшири бизнеса. Той създава три или четири чейндж бюра и завърта бизнес край легендарната Магура.Търговията с валута му носи още повече пари, но за разлика от другите новобогаташи, той не демонстрира лукс все още живее в общежитие и кара руски автомобил.


Става и шеф на студентска кооперация. Тези организации бяха много популярни по това време. Бяха много изгодно средство за печелене на пари, защото ползваха много данъчни и митнически облекчения, а можеха да развиват всякакви дейности.


Именно от тук започва и големият възход на бъдещия олигарх. За две години кооперацията развива огромна по обем дейност. Търгува с всякакви стоки. Прави големия удар, като получава кредит от 5 млн. долара от бейрутската Литексбанк и завърта търговията с Нефтохим. След като прави бизнеса с горива, Ганчев започва бързо да изкупува терени край асфалтовите пътища.


По това време земята струва буквално стотинки. Бившият борец строи бензиностанции с марка Литекс.


През 1990 година е създадена официално фирмата му Литекс комерс. До 1994 година има вече 40 бензиностанции, до 1996 година техният брой става 60. Паралелно с това той продължава да внася по два танкера с петрол за бургаския Нефтохим. Купува футболния отбор на Ловеч и го кръщава на името на компанията си. Разширява бизнеса постоянно. Сключва много изгодна сделка с Шел , по която още получава солидни годишни дивиденти. Той просто отдава бензиностанциите си на прочутата фирма , за което по договор получава твърди суми.


Има си и частно ловно стопанство в Стара планина, където развива туристически лов. Построил е две големи луксозни хижи, където да отсядат желаещите авджии. В стопанството му има сърни, елени, глигани и др. За голям трофей еленови рога таксата е 18 и 20 хиляди евро. За качествени глиганови зъби сумата е 3000 евро.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни

Приятелските чувства ще надделеят над любовните

Приятелските чувства ще надделеят над любовните и