Свързани новини

21.11.2010 15:15

Фандъкова след 1 година управление: София работи, въпреки кризата

Видян 2051 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„София работи и се развива въпреки кризата. В града кипи строителство на общински проекти с европейски средства. В момента работим по над 60 европроекта. Целта ни е да развиваме града без да натоварваме данъкоплатците“, каза кметът Йорданка Фандъкова. Днес тя даде специален брифинг, на който направи отчет на едногодишното управление на Столичната община.


Кметът цитира международна статистика, според която градът е на второ място по ръст в Източна Европа след Варшава. Неслучайно София е и най-добрият град за бизнес. През настоящата година са усвоени над 200 млн. евросредства, а в бюджета за следващата е заложено увеличение с още 100 милиона лева, посочи Фандъкова.


Градоначалникът изтъкна, че всичко постигнато е благодарение и на това, че парламентът, правителството и общината работят ръка за ръка.


Тя бе категорична, че местните данъци и такси, както и билетът за градския транспорт няма да се вдигат догодина, въпреки трудната икономическа ситуация.


На Московска 33 ще заложат на ефективния контрол. Той ще бъде осъществяван с помощта и на общинската полиция. Новото звено ще започне работа от следващата година. Освен охрана на общинските обекти, полицаите ще имат задачата и да контролират спазването на общинските наредби. В 24-те столични района ще работят общо 75 общински полицаи, а общата численост на структурата ще бъде 110 души. Предстои подписване на договор с МВР. Бюджетът на общинската полиция ще бъде 2,6 млн. лв.- същата сума, която се плаща и сега за полицейска охрана на обектите.


За една година управление промените вероятно не са достатъчни, но са видими, каза още Фандъкова.


На първо място тя посочи проблема с чистотата. След проведения нов конкурс градът видимо се поддържа по-добре, отбеляза тя. Освен това според новите изисквания концесионерите ще стартират почистването на улиците веднага след започването на снеговалежа, тъй като машините ще бъдат разположение в съответните райони, за да няма оправдания.


Кметът обеща идната пролет София да стане още по-зелен град, в който ще се появят и нови паркове. За целта в бюджета за 2011 г. са заложени 200 хил. лв. за проекти на граждани за озеленяване на междублокови пространства.


Не беше подминат и казусът Топлофикация. Фандъкова е категорична, че дружеството трябва да остане 100% общинска собственост и да стимулира, а не да наказва коректните платци.


Градоначалникът подчерта, че темата се разглежда свързано със старта на завода за боклук. Целта е да се преработват отпадъци, да се въведе когенерация, а оттам да бъдат облекчени и сметките на хората.


Водещо в управлението ми като кмет е разбирането, че съвременната политика е създаване на работни места. И това става именно чрез реализирането на големите инфраструктурни проекти, обобщи Фандъкова. Тя обеща, че до дни ще завърши ремонтът на бул. Брюксел и трасето ще бъде отворено и определи такива проекти като инвестиция в бъдещето.


Столичният кмет обаче не отговори дали ще се кандидатира на този пост втори мандат. „Аз съм в половината от мандата си като кмет“, каза Фандъкова. Тя подчерта, че освен решението на съпартийците й от ГЕРБ, важна е и оценката на хората.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог