Свързани новини

18.11.2010 17:23

Инспекторатът на ВСС: Варненският съд да “преодолее противоречивата си практика”

Видян 2939 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Инспекторатът на Висшия съдебен съвет потвърди онова, което седмичникът Супер 19’ пише вече два месеца и заради което беше забранен за разпространение във Варна. Контролиращите магистрати постановиха пак казуса Петрол, че Варненският окръжен съд трябва “да предприеме необходимите мерки за преодоляване на противоречивата си практика”. Упрекът в пряк текст е адресиран до председателя на съда Ванухи Аракелян и до заместника й Марин Маринов, който е пряко замесен в случая.


Ето как е разказан случаят с противоречивите решения на Маринов, който вече сте чели при нас, от инспекторите:


“1. С определение от 15 юли 2010 г. приема, че искът за отмяна на решение на Общото събрание на акционерите на Петрол холдинг от 28 юни 2010 г., предявен от Митко Събев е НЕДОПУСТИМ ПОРАДИ ПРОСРОЧИЕ и сочи, че срокът е изтекъл на 12 юли.


2. С поредица от действия, обективирани в определения от 26 юли и 30 юли той приема, че искът Е ДОПУСТИМ и следователно предявен в 14-дневния срок.


Внимателният прочит на двете искови молби и доказателствата към тяхпоказват, че ПРИ ДВА НАПЪЛНО ИДЕНТИЧНИ СЛУЧАЯ, В РАМКИТЕ НА НЯКОЛКО ДНИ СЪДИЯТА Е ДОСТИГНАЛ ДО ПРОТИВОПОЛОЖНИ ПО СВОЕТО СЪДЪРЖАНИЕ ИЗВОДИ”.


Ние питаме кратко и ясно:


Какво е наложило това?


Какво е мотивирало пълната промяна на Маринов?


Вярно ли е, че във варненския съд най-много обичат шестцифрените числа?


Тези въпроси са наложителни предвид още факти, констатирани от Инспектората на Висшия съдебен съвет. Ето пример – на адвоката на засегната страна – мажоритарните акционери в компанията Ершов и Мелник е отказан достъп до документите. Инспекторатът отправя следния основателен упрек: “Не намира опора в закона отказът на съдиите Маринов и Йовчев да предоставят на адвокат Иванов копия от съдебните актове.


Съществен кусур на Варненския окръжен съд се оказва и бързината на гледане на делото. Ето какво пише Инспекторатът: “Случаят не е сложен. Действията на съдията трябва да организират и обезпечат бързото, икономично и законосъобразно развитие на производството...Анализът на действията на съдията – докладчик показват, че в случая ТОЙ Е ДОПУСНАЛ НАРУШЕНИЯ НА РАЗУМНИЯ СРОК ЗА РАЗГЛЕЖДАНЕ И РЕШАВАНЕ НА ДЕЛОТО ПО СМИСЪЛА НА ЧЛЕН 13 ОТ ГРАЖДАНСКО-ПРОЦЕСУАЛНИЯ КОДЕКС”.


Нещо като присъда звучи окончателното заключение на Инспектората:


“В КАЧЕСТВОТО СИ НА ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВАРНЕНСКИЯ ОКРЪЖЕН СЪД И ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ТЪРГОВСКОТО ОТДЕЛЕНИЕ, КАКТО И НА СЪДИЯ-ДОКЛАДЧИК МАРИНОВ Е ПОДЦЕНИЛ ВАЖНОСТТА НА ПОСТАВЕНИЯ ЗА РАЗГЛЕЖДАНЕ СПОР. НАРЕД С ТОВА Е ДОПУСНАЛ ХАОТИЧНОСТ В ДЕЙСТВИЯТА НА УЧАСТНИЦИТЕ В ПРОЦЕСА, ВКЛЮЧИТЕЛНО И НА НЕГОВИТЕ СОБСТВЕНИ”.   


Обръщаме се към Висшия съдебен съвет и прокуратурата с настояване действията на съдия Маринов и неговата шефка Аракелян и техните бездействия не само да бъдат разгледани, но и да бъдат наказани, защото по всичко личи, че не са случайни!


Все пак, магистрати бяха уволнени само, защото номерата им бяха в телефонното тефтерче на Красьо Черния или се бяха срещали с него.


Как тогава трябва да се постъпи с онези, които съзнателно рушат в очите на обществото авторитета на съдебната власт и цензурират вестници?!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви