Свързани новини

10.11.2010 17:20

Новият бюджет – още по-постна пица

Видян 1873 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Бюджет 2010 е като малка постна пица.“ Това каза и нагледно показа финансовият министър Симеон Дянков точно преди една година. Вчера, при започналите обсъждания на бюджета за 2011-а, се разбра, че ни чака още по-малка и много по-постна пица. А кризата свършвала, разправя ги Дянков...  


И така, какви са фактите. В проектобюджета за 2011 г. е заложено последователно намаление на приходната част от 38,6% от БВП средногодишно за 2007-2009 г. до 33.5% от БВП - т.е. с повече от 5 процентни пункта. При условие, че няма промени в данъчната политика, т.е. данъчното облагане и данъчните ставки остават непроменени. Здравата икономическа логика подсказва, че се залага намаляване на събираемостта на приходите. В разходната част действат автоматични стабилизатори, които компенсират намаляващото се търсене. Заложеното равнище на разходи обаче от 36,1% през 2011 г. е прекалено ниско спрямо европейските норми, още повече при отчитане на значителното изоставане в качеството на публичните услуги.  За сравнение за 2009 г. Евростат отчита, че равнището за ЕС (27) е 43,9%. Минимумът е фиксиран в Румъния (32,1%), следвана от Латвия (34%) и Ирландия (34,1%). Тези страни компенсират ниската приходна част с много по-високи бюджетни дефицити. Равнището на разходите в държавния бюджет за ЕС (27) е 50,7%, като минимумът отново е в Румъния (40,4%), следвана от България (40,7% - при коригирана разходна част) и Словакия (40.8%), писа Сега. Тези данни показват, че страната ни много повече гравитира към стандартите в африканските страни, отколкото към европейските.


Вчера БСП, ДПС и Синята коалиция се обявиха против бюджета на Държавното обществено осигуряване за следващата година. Въпреки това той бе приет със 114 гласа „за" и 43 „против".


Осигурителната вноска за пенсия окончателно се увеличава с 1,8%. Въпреки твърденията на Дянков, че общата осигурителна тежест няма да се вдига от догодина, то разчетите показаха, че тук има повишаване и на минималния осигурителен доход с 5,6% спрямо тази година.


Не се предвижда осъвременяване на пенсиите през 2011 година. Запазва се минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст 136 лева, както и максималния размер на получаваната една или повече пенсии и добавките към тях - 700 лева.


„Това е първият бюджет, който влиза с такава семпла обосновка“, възмути се бившият социален министър Емилия Масларова. „В бюджета няма никакви политики. Пенсиите са под точката на замръзване. Няма поглед към минималната пенсия, към пенсията за старост“, каза тя. Според нея решението на управляващите да оставят максималния осигурителен доход 2000 лв. и догодина "пази богатите". Още повече, че от ГЕРБ се отметнаха от шумно прокламирания данък Лукс и предложиха на Симеон Дянков да не се въвеждат по-големи данъци за имоти с данъчна оценка над 300 000 лева.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

телец