Свързани новини

09.11.2010 11:10

ING като пирамида

Видян 4986 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След като вeче ви разказахме как трима служители на 19’ бяха подведени с щедри и неизпълнени обещания да си направят застраховки Живот в ING за големи суми, ние не само пуснахме сигнали до Комисията за защита на потребителите и Комисията за финансов надзор, но и се натъкнахме на разказ за пирамидата отвътре.


В редакцията получихме изповедта на 1 агент на ING:


“След десетки пуснати CV-та, получих обаждане от застрахователната компания ING. До час бях на посочения адрес. Сладък и разтапящ глас на секретарка, кратко интервю, попълване на няколко документа, обучение от експерти  - това ми се видя като сбъдната мечта. Три седмици ходих на някакъв тренинг, естествено не безплатен, на който ми показваха мултимедийни продукти: как, ако набера 10 клиенти, ще получа между 20-35% от сумата, а през втората година на влезлия в сила договор има и бонус.


Обаче при отказването на 3-4 от тях агентът покрива 600-700 лева на кораба-майка, защото сроковете не били изтекли. Това обаче се замазва от лектора, защото той обяснява, че подобни “тлъсти” застрахователни вноски ги плащали бизнесмени и предприемачи. С една дума – има риск, но минимален...


Важното е да притежавате качества като: предприемачески дух, общителност и умения да осъществявате контакт, “основан на коректността”, казва той. След края на първия урок дават химикалка или тефтер с логото на компанията. Тези водещи имат страхотна харизма и убеждават да започнете да застраховате баба, дядо, братовчеди, балдъзи, майки и сестри. Това било, казват те, първоначалното израстване в компанията.


Убеждаваш роднините да внасят по 20, 30, 100 лева на месец, за да може след 15-20 години да живеят достойно. Трябва да станеш първо финансово-застрахователен консултант, т.е. вземаш някакъв процент (10-20%), над този пост в пирамидата е мениджър на екип, после мениджър на агенция, а чак после евентуално може да се издегнеш до висш служител на ING с твърда заплата. Тези, които са в самите офиси твърдят, че едва на втората година компанията излиза на някаква печалба от клиента, защото парите от първите 24 месеца покривали заплати, консумативи, наеми и т.н.


Затова, ако клиентът се откаже рано да внася, ти като агент губиш 60-70% от внесената сума. Важно е да се чете всичко в документите, защото има капани...


След като минаха въпросните 3 седмици предложиха работа на 10 от 11-те кандидати. Странно, че от този футболен отбор в крайна сметка в ING 2 години по-късно са останали двама. Останалите ги видях след дни да се пробват като продавачи и раздавачи на флаери, защото там поне нещо е сигурно и лесно предвидимо.


При злополука и смърт има и някакъв отдел, наричат го Ликвидация. Там има експерти, които нищят дълго дали умрелият не се е надрусал преди да се гътне, дали не си е предизвикал бой или фатална катастрофа. Въпреки това лекторите обясниха, че примерно ако си внесъл 2000 лева за 2 години, но имаш полица за 20 години със 70 000 евро обезщетение, то ще си прибереш цялата сума.


Една моя колежка се потеше за ING около две години и напусна. После се оказа, че двама от клиентите й се отказали от полиците си преди да изтекат 3 години, както е записано в договорите. По-късно тя получи писмо от Холандския лъв, че трябва да върне около 800 лв. По-старите агенти трудно са хващат на въдицата, защото имат стаж в други компании. По-зелените рядко четат ситните буквички, които са наблъскани съзнателно в 30-32 страници. Ако не бъдат обстойно прочетени, то след това може да страдаш дълго и мъчително – търсейки пари назаем, та да върнеш парите на онези, които са се отказали да вкарват пари по схемата”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп