Свързани новини

04.11.2010 16:46

Зам.-министър в международен скандал заради незаконна обществена поръчка

Видян 3046 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Неспособност на администрацията да направи търг за възлагане на обществена поръчка вкара България в огромен международен скандал. Открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Изграждане на национален щанд за представяне на България като атрактивна туристическа дестинация на международното туристическо изложение WTM Лондон” е предметът на интригата. Спечелилата фирма започва да изгражда щанда на най-авторитетния туристически форум в света, но бедата е, че това бе незаконно. Понеже течеше обжалване на поръчката в Комисията по конкуренция и заместник-министърът в МИЕТ Иво Маринов не е имал право да възлага изпълнението и да плаща парите в разрез с нормите. Само заради намесата на Съюза на инвеститорите в туризма на пожар през последните два дни, жалбата в Комисията е оттеглена. А България ще има щанд в Лондон в понеделник. Което не отменя скандала.


Първият проблем в случая е, че откриването на процедурата е доста закъсняло – само 3 месеца преди откриването на WTM в Лондон. Нормалният срок е поне 6 месеца, за да се даде възможност за обжалвания в Комисията по конкуренция и после в съда, каквато е утвърдената практика. Датите на WTM са ясни година напред и нищо не пречеше нещата да се направят в срок, ако се искаше да протекат нормално.


Трудно е да си представим, че друго освен хитрината конкурсът да се провежда през ваканционния август и да мине между капките, е водила заместник-министъра с ресор туризъм.


Другото прегрешение е съотношението, прието за оценяване участниците в търга, което е порочно и дава големи възможности за субективност, респективно за избор на определен победител – НАШ ЧОВЕК.


Третият скандал е формулирането на поръчката с конкретни имена на доставчици за дескове, плоскости и тавани, но не и задание относно профила на изложителите на щанда на бедната ни държава. В същото време в тръжната документация се  предвижда при оценяването 60% да тежи техническо предложение, което в действителност е даденост, а 40% за ценовата оферта. Относителният дял на техническото предложение не би трябвало да бъде повече от 10%, спрямо общата оценка.


5 от общо 6-те фирми-участници в нагласения конкурс се оказват СВЪРЗАНИ ЛИЦА. Такова чудо не е било дори при Тройната коалиция.


Всъщност, неин човек ли е Иво Маринов, който до неотдавна беше на заплата при Петя Славова, чийто служител в момента пък е правосъдният министър на Станишев Меглена Тачева, която заедно с вицето на Сергей – адашката й Плугчиева, бяха почетни гости на сватбата на дъщерята на банкерката?


Само ще напомним и последния скандал, свързан с работата на Маринов: космическите 3 милиона лева ще бъдат платени за ненужни брошури на България, които да се разпространяват по световните изложения. И този път, както при търговете за рекламни клипове и рефрешване на сайта, цените са надути в пъти. Сметката я плащаме всички ние и тя е над 7 милиона лева!


Няма как да не се окажат верни слуховете, че министър Трайков е вдигнал мерника на Иво Маринов – лобито на Петя Славова във властта. Както неведнъж е казвал премиерът: който е сбъркал – да си ходи!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!