Свързани новини

01.11.2010 15:40

Симулативен процес Събев срещу Събев

Видян 2816 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сигурно сте чували вица за богатия, който поканил бедния да правят бизнес, дал му 50% и докато се усети, си изгубил цялата ФИРМА.


Нещо подобно се случва с руснака Денис Ершов. Когато започва петролен бизнес у нас преди много години, участието на българския му партньор Феста (Митко Събев и Петя Славова) е 1%.  


Днес морският вълк държи 47,5% от едно от най-големите дружества в България, което е достойна оценка за труда и характера вложени от него, за да помага за развитието на компанията, позната на публиката под името Петрол.


Но това май не му е достатъчно?


Чрез поредица от съдебни хватки през последните месеци той реално отстрани от управлението й своите руски съдружници Денис Ершов, също с 47,5%, и Александър Мелник – с 5%, които се явяват мажоритарни акционери в нея.


Върхът на абсурда


е делото, което Събев води срещу себе си във Варненския съд. То е нелогично по принцип, защото от една страна се твърди, че не е имало събрание на акционерите, от друга, причината за делото е, че ищецът не е съгласен с решенията на същото това събрание.


Черешката на тортата обаче е другаде: акционерът е завел иск срещу Петрол холдинг, представляван от назначения от него, но отстранен от Общото събрание на акционерите на 28 юни изпълнителен директор Орлин Тодоров.


Уволненият служител има личен интерес да не брани интересите на другите акционери, които веднъж вече са го отстранили от ръководството на фирмата, както твърдят Ершов и Мелник. Тодоров де факто си е останал на поста по волята на Събев. Но, по адвокатска ирония, се води защитник на виртуалния образ на Денис Ершов. Е, не е ли абсурдна ситуация?!


На Ершов пък, както на съдружника му Мелник и на изпълнителния директор на Петрол холдинг Иван Кутевски, Варненският съд е отказал да ги конституира като страна. Юристите наричат тази трагикомична ситуация Симулативен процес.


Дело 1179 не е прост спор, защото милиони се източват


от компанията през всеки от последните месеци. И е нормално мажоритарните акционери да са загрижени за собствеността си. А също и за шестте хиляди работници на фирмите от групата.


През седмицата беше публикувано открито писмо на Ершов и Мелник до Агенцията по вписванията, където те недвусмислено казват, че лицето Орлин Тодоров не представлява нито тях, нито дружеството, но не е освободено от отговорност за загубите и разхищенията, както и за “разпиляване собствеността на холдинга”.


Отговорът беше пускане в услужливи медии на контраписмо от въпросния Орлин Тодоров, в което се говори за някаква петиция на 55 известни юристи до премиера. Проверка на 19’ установи, че става въпрос не за известни юристи, а за служители в Агенцията по вписванията. И че те са 5, а не 55. И не са писали на към съответната дата, а само са имали такова намерение.


Изобщо, положението е : не били шведски, а съветски и не били компютри, а компоти, както се казва в стария виц.


Тодоров всъщност разчита на две неща – на факта, че към понеделник, когато се е отдал на писмовна дейност Агенцията не се е била произнесла по случая и че можело да се създаде комисия, която да бъде оглавена зам.-министър, близък до Станишевия министър на правосъдието Миглена Тачева. Която пък пак тези дни беше назначена за директор на Феста холдинг. Онзи, който, ако се върнем в началото на опуса, държеше на старта 1% от онова, което днес наричаме Петрол.


Никой не е забравен и нищо не е забравено...



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

скорпион