Свързани новини

31.10.2010 17:35

Само 10% живеят нормално

Видян 2399 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Положението вместо да се влошава, става безнадеждно.“ Този абсурден лаф, роден в развития соц, е все по-актуален днес. Същото сочат и последните данни на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ, според които под границата на бедност или с доход под 189 лв. на член от семейство, остават около 26% от домакинствата в страната. В същото време едва 10,3% могат да се похвалят, че за всеки член от фамилията има повече от нужните за нормален живот 502 лв.  


За покриване на разходите за хранителни стоки към края на септември са трябвали 240 лв. на семейство. А 262 лв. са отивали за нехранителни стоки и услуги. Най-много домакинствата дават за хляб 36 лв. Въпреки кризата и намалените доходи, за цигари се дават почти колкото се харчат за месо или за мляко и млечни продукти - 28 лв., за месо 29,78 лв., а за мляко – 27,46 лв. Българинът не се отказва напълно и от хапването навън. Той оставя в ресторантите по около 50 лв. месечно. Толкова е харчил за това и към края на юни, както и година по-рано. Основната част от разходите за нехранителни стоки и услуги пък отиват за осветление и отопление - към 64 лв., както и за транспорт - 52 лв.


За първи път от години цените на хранителните стоки са се вдигнали през третото тримесечие на годината, когато обикновено се отчита дефлация заради сезонните стойности на плодовете и зеленчуците. Спрямо юни те са скочили с 1,8%, но при някои основни стоки увеличението е съществено. Хлябът например е поскъпнал с 5,3 на сто само за 3 месеца, яйцата - с 6,2%, сиренето - с 6,9 процента, а рекордът пак държат олиото с 16,2% и кравето масло с 13%. И като стана въпрос за олиото - все повече хора пък се оплакват от качеството му. Мнозина вдигат даже скандали в магазините, като изтъкват, че купуват повече от друг път растително масло, а то не става за нищо. „Явно смесват олиото с вода, и вместо то да пържи, държавата ни пържи“, изказаха подозренията си читатели на 19' на редакционните телефони.    


„Цените на основните хранителни стоки през този октомври са по-високи, сравнени със същия период на миналата година. Отчетен ръст на цените на олиото, брашното, млечните произведения и рибата. Поскъпване на годишна база има при всички български плодове и зеленчуци“, съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.


За нормалната издръжка на четиричленно семейство към края на септември са били нужни нужни 2008 лв., показват сметките на синдикалния институт. Растежът спрямо юни е 1,5%, но спрямо същия период на м.г. увеличението е значително – 4,9 на сто. "След кризисната 2009 г., когато цените отбелязваха спад, трендът се обръща и се наблюдава ясно изразена тенденция към поскъпване на живота", категоричен е  шефът на института Любен Томев.


Бедните се нуждаят от 188,84 лв. на човек в четиричленно семейство, за да си осигурят потребителската кошница от 77 жизнено важни за оцеляване стоки и услуги. Необходимите средства за преживяване са нараснали с 2% спрямо юни, но спрямо септември м.г. са по-малко с 3,2%, защото в кошницата на бедните не се включват разходи за цигари, алкохол и обществено хранене. Основните храни за оцеляване на бедните обаче бележат ръст с 3,5 на сто за тримесечие, докато досега те винаги са се покачвали по-бавно, отколкото стойностите на хранителните стоки за домакинствата със средни доходи. Това означава, че бележат скок цените на жизнено важни стоки.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

телец