Свързани новини

21.10.2010 13:50

Проф. Иван Илчев: Премиерът не разбира какво е университет

Видян 2526 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сигурна ли е вече дървената ваканция на Софийския университет?
Да започнем с друг въпрос. Този е толкова банализиран. Вие все едно ни почвате като некролог.
Тогава ще Ви попитам за общежитията. Там ще има ли пари за парно тази зима?
Аз не мога да разбера труп ли търсите. Създава се такова впечатление. В момента в София има четири университета, които не плащат за ток. Подписали сме договор с Топлофикация за разсрочване на плащанията ни към нея. Университетът употребява повече топлоенергия от другите висши училища, защото основната част от преподаването и изследването се извършва в стаи с височина 6-7 метра. Повечето ВУЗ-ове обучават в малък кръг професионални направления и успяват по-лесно да лавират в него.
Всеки университет би трябвало да получи 10% допълнително към държавната субсидия за студент. Ние сме ограничени от държавата и със закона за размера на таксите, които можем да събираме от студентите. Не можем да разчитаме на увеличение на приходите в това отношение. А и в условията на криза, не е морално да се разчита на подобно нещо и ние няма да го направим. Ударени сме от всякъде.
Само Софийският университет ли е обвързан с такива условия?
Не, но нека да дам за пример УНСС, който по-добре се справя с икономиката. Той има много повече кандидати от нас за платени магистърски програми, откъдето идват високите приходи. Много повече кандидати в България ще има за неговите икономически магистратури, отколкото хора, готови да си платят, за да изучават арменски език.
Създава се наистина впечатлението, че парите не стигат само за СУ.
Не, не е вярно. Художествената академия затваря, НАТФИЗ затваря, Музикалната академия затваря. Вие не разбирате, че в момента се води една абсолютно целенасочена кампания за промяна на системата на висшето образование в България в изгода на определени икономически интереси. И тъй като Софийският университет е първо най-силният и второ, винаги най-откровено е изказвал своите несъгласия – най-непослушният от политическа гледна точка, атаката се съсредоточава върху него.
Целенасочена ли е тази атака на министър Игнатов точно срещу Университета?
В момента атаката не на министър Игнатов е целенасочена. Но определено, ако се направи анализ на медиите от последните 6 месеца, ще се види, че се води война действително срещу Софийския университет. Все пак според авторитетни международни рейтинги следващият български университет след Софийския е 1000 места по-назад. Така че принципът е, както казва Наполеон, да се удари силния враг.
Кой води тази кампания, щом не е Игнатов?
Има обща тенденция не само в България за подмяна на системата за финансиране на висшето образование. В момента се води страшна борба срещу тази в САЩ, където също определени бизнес кръгове искат да променят тотално философията на висшето образование. Те се интересуват преди всичко от непосредствените икономически облаги. Много малко от тях въобще мислят за това какво ще стане с обществото до 20 години. Ако оставим на някой от тези радетели промяната на системата, във висшето образование ще е само бизнес и практически специалности. А един университет е силен, защото прави теоретически изследвания, които в момента може да не значат нищо, но след 20 години се превръщат в двигател на човешкия прогрес. Например, в Англия Ръдърфорд, а в Дания Нилс Бор водят едни абсолютно абстрактно изглеждащи изследвания в областта на разпадането на атома. Тогава с огромна неохота се осигуряват пари за експериментите. Сега цялата икономика на света се крепи на техните изследвания.
Сравнително малка България има в момента 52 акредитирани университета. Сега отвори врати и Пернишкият. Защо държавата не ограничи броят им и така за качествените висши училища да има повече средства?
Питайте държавата, не мен. От години аз съм може би един от малкото хора, който винаги е говорил против това, че професори работят на много места, което е морално недопустимо за мен. Това е кражба от собствения университет. Всички политически партии, когато са в опозиция обещават да намалят ВУЗ-овете и като дойдат на власт, ги увеличават. Типичен пример е ГЕРБ. В предизборната им програма пише ограничаване броя. Спечелиха и сега откриха Пернишкия университет. Там беше премиерът. За какво говорим?! Ние като нямаме интерес да обучаваме много студенти. Най-качествените университети в света не са задължително най-големите. В Англия има много по-големи заведения от Оксфорд и Кеймбридж. В България има три-четири университета, които правят същото. Софийският, бих казал, е на първо място сред тях. Това, че опитваме да разширяваме капацитета си е, защото тази система ни е принудила да купуваме повече тухли. Ние нямаме нужда от повече, а от качествени тухли – здрави, добре опечени.
Образованието като цяло е в криза. Мислите ли, че ще се намери някакъв лек за него?
Не образованието, а вниманието, което обществото и държавата му обръщат, е в криза. Недопустимо е, когато в програмата на Европа 2020 образованието, науката и иновациите са посочени не като приоритети, а като Приоритетът на Европа, при нас всяка година парите да намаляват. Това противоречи и на решенията на правителството. Една от основните причини за проблемите, които имаме сега, са грешките на финансовия министър. Имаше хора от политически партии – ДСБ, СДС, които казаха на Дянков още миналата година декември месец, че бюджетът няма да издържи и трябва да бъде прекроен. Той първо бе категоричен, че трябва да бъдем в определена финансова ситуация, за да влезем в чакалнята за Еврозоната. Не влязохме. След това го беше страх да направи нещо през януари, както му предлагаха. После обяви, че през юни, ако не се е справил със ситуацията, ще си отиде от България. На трети август излезе постановлението, с което беше съкратен допълнително с още 20% бюджетът на държавните университети. Ако януари беше приета тази сметка, ние щяхме да разхвърляме съкращенията в цялата година и това щеше да бъде по 700 хиляди месечно. Нямаше да е лека ситуацията в никакъв случай, но по някакъв начин щяхме да оцелеем. Когато август ти кажат, че в 5 месеца трябва да направиш 8 милиона лева съкращения, това е по 1 млн. и 600 хиляди. И факир да си, няма как да го направиш. Това е тотална грешка на финансовия министър и той трябва да си поеме отговорността за нея. Той положи на колене държавата и специално българското образование.
Ако сравните парите предназначени за образованието и за системата на МВР, какво се получава?
Бюджетът за образованието е близо 700 млн. лв, по милиард за полицията и за армията. Това ясно показва кои са приоритетите. А Сергей Игнатов има в своето ведомство повече учители, ученици и студенти, за които трябва да се грижи, отколкото има служещи в армията или полицията, без да броим, че от военните в днешната ситуация абсолютно нищо не зависи. Те не ни пазят от нищо, защото сме обкръжени от съюзници. Ако парите за полицията се даваха за реална работа, нямаше да имам нищо против. Но за съжаление там действащите служители са по-малко от 40% от общо работещите. При тази ситуация гарантът за сигурността и реда в България е новото поколение. И това, което се прави в момента е безумие и ще се отрази страшно тежко на обществото.
Каква е максималната сума сега, която един лектор ще получава?
Нямам никаква представа. Тя е 60% от основната заплата на един професор. Във всеки случай ви гарантирам, че основната заплата на ректора с добавката, която получава затова че е ректор, е малко повече от основната заплата на старшина. В момента редниците в българската армия взимат около 800 лв, а нашите асистенти не могат да достигнат такава сума.
Щастлив човек ли сте?
До преди три години бях щастлив човек. Вече не мога и да спя. Всяка сутрин се събуждам в два-три през нощта и тръгвам с едно изключително неприятно чувство към Университета. Години наред съм тръгвал с усмивка. За съжаление ситуацията сега е такава, че след като престана да бъда ректор ще, ми бъдат необходими няколко месеца, за да мога да намеря къде съм си скрил усмивката.
Какво значение имат парите за Вас?
В книгата на Ерих Кестнер - Малкият мъж, покровителят на малкия мъж казваше, че парите не са най-важното нещо в живота, но вероятно стоят на едно от първите места от второстепенните неща.
За какво се молите най-често?
Може би за повече човещина.
Кое е най-голямото Ви прегрешение?
О, аз не съм католик!
Какво не можете да си простите?
Не мога да си простя, че преди три години тръгнах по този път с мисълта, че трябва нещо да се направи допълнително за Софийския университет.
С какво печелите хората?
Дали ги печеля?
Коя е най-голямата Ви загуба?
В момента това, че не мога да се занимавам с любимото си хоби – да правя изследвания и да пиша книги.
Кое е непростимо?
Много неща са непростими. Предателството. Способността да говориш едно в очите на човека и съвсем друго, когато не те гледа. Способността да даваш обещания, които нямаш никакво намерение да изпълняваш.

ИЛИ/ИЛИ

СУ или УС?
Хората, а между другото и премиерът не разбират. Премиерът - по обективни причини. Той не е работил в такава структура. Университетите като цяло – Софийският в частност, се различават много от другите субекти на българското общество. В него няма строга йерархия, всеки е равен на другия. Казват на ректора „Издай заповед“. Хубаво, но като издаде ректорът заповед и някой не я изпълни, какво може да направи той? Почти нищо. Освен това ректорът е изборна длъжност. Той е на този пост за четири години. Ако е достатъчно глупав, може и за осем. След това става нормален преподавател. На него му е неудобно да нарежда на своите колеги. Те са равнопоставени. Много от тях са и по-авторитетни от него в своята научна област. Някои от тях са с много по-голям принос за привличане на средства и авторитет. Ти трябва да ги убеждаваш. И премиерът, който е бил винаги в командни структури, където се дава заповед отгоре надолу и се изпълнява, трудно може да разбере, че ректорът това не може да го направи.
Кокошката или Яйцето?
Птеродактилът.
Бойко или не?
Все едно да ме попитате „Какво предпочитате – фасул или опера?“
Красив или интелигентен?
Нямам избор. И двете.


Денка Колева



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви