Свързани новини

19.10.2010 09:31

2011-а: Правителството харчи по 900 лв. в секунда

Видян 1290 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако Бюджет 2011 г. бъде приет в предлагания от кабинета вид, България не я чака нищо хубаво. Експертите от Института за пазарна икономика изчислиха, че при заложените цифри догодина правителството ще харчи 881,75 лв. на секунда, което на час прави около 3 174 000 лв., а на ден – чудовищните 76 184 000 лв.


„Само тези цифри са достатъчни, за да се покаже къде е основната линия на нашето мислене и то е съкращаването на правителствените разходи. Бюджет 2011 г. може да бъде балансиран без да се съкращават социалните разходи. Разходите в проекта трябва да се съкратят с 2 млрд. лв., за да няма бюджетен дефицит. Ние предлагаме намаляване на административните разходи с 20 на сто; държавните служители, полицаите и военните да поемат своите осигуровки; премахването на субсидиите, включително и за жп транспорта“, заяви председателят на Института за пазарна икономика Красен Станчев.


Институтът разработва вече осма поредна година алтернативен на държавния бюджет, при допускания за ниски данъци, фискална дисциплина и запазване на възможностите за растеж и просперитет.


„Ако не се поставят в ред публичните финанси, международните капиталовите пазари ще са недоверчиви към държавата. Правителството трябва да се съобрази с нашите препоръки, защото иначе може да се стигне до идване в страната на МВФ и до ситуацията в Румъния, където рязко се съкратиха пенсии и заплати, заяви той. Основното в нашите предложения е даване на възможности на икономиката да генерира растеж, който да донесе повече приходи в бюджета“, посочи Красен Станчев, като препоръча общините да имат повече свобода да събират местни данъци и такси, университетите сами да определят колко студенти да приемат и те какви такси да плащат, както и да отпаднат ограниченията за реклами за БНР и БНТ. От Института за пазарна икономика смятат, че трябва да се премахне данъкът върху дивидентите, който в момента е 5  на сто, а този върху едноличните търговци да бъде намален от 15 на 10 процента.


Сметката на Красен Станчев и експертите му за убийствените разходи на правителството догодина дойде в един и същи ден с разкритието на вестник Сега, че властта е профукала безпрецедентния резерв от 1,149 млрд. лв., който даваше възможност за гъвкавост при възникване на извънредни разходи до края на годината. Сумата е изразходвана до края на септември и последните трансфери, които предстоят, са за разплащане на изкупените през Банката за развитие държавни дългове към фирми.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

близнаци