Свързани новини

11.10.2010 17:27

Бизнесът постави пет условия

Видян 1809 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бизнесът постави пет условия на финансовото министерство, за да приеме вдигането на вноската за пенсия с 2%, съобщи news.bg. Това стана ясно, след като от 7-те работодателски организации разпространиха декларация с исканията си. Те поясниха, че не са стигнали до споразумения с кабинета, а освен това не са решили да се връщат в тристранката. Бизнесът обвини синдикатите, че са крайно неотстъпчиви.


Първото искане на бизнеса, е държавата да изплаща вноските на всички заети в бюджетната сфера от съответните министерства. Това да става всеки месец, а не както е сега чрез единен трансфер към НОИ на 3 медеца. При закъснение да има санкция в съответствие със закона - основен лихвен процент + 20%, както се отнася за останалите работодатели. Второто искане е МВР, МО и Министерството на правосъдието да плащат завишени вноски за своите служители. Те трябва да отговарят на срока за получаване на пенсиите, вместо разликата да се поема от заетите и бизнеса. Работодателите настояват, от 2012 г. да се преустанови практиката те да плащат първите три дни болнични.„По-удачно е първият ден да се поема от нас, а следващите два - от НОИ“, допълват от Българската стопанска камара. Другото искане е съотношението във Фонд Пенсии на заети и работодатели да се промени от догодина на 45:55.„От 2012 г. то трябва да стане 50:50, както с консенсус беше замислена пенсионната реформа, и по което има двустранни и тристранни споразумения“, допълват от бизнеса. Последното искане към кабинета е за 3 години да се преустановят вноските във фонд Гарантирания вземания на работниците и служителите.


Бизнесът настоява за балансирано поемане на негативите от кризата от трите страни - държава, работодатели и служители.„Не можем да приемем с натиск от улицата да бъдат променяни основни макроикономически параметри“, подчертават в декларацията 7-те  работодателски организации.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!