Свързани новини

20.09.2010 17:27

Държавата убила 238 деца

Видян 1518 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Деца с увреждания от специализираните домове умират от глад, студ, лоши хигиенни условия и занемаряване, а не от болестите си. Това констатира потресаващ доклад на Българския хелзинкски комитет (БХК). Проверките на БХК са направени съвместно с прокуратурата и вече са образувани 166 досъдебни производства за смъртни случаи и 27 дела за нанесени телесни повреди.


Зам.-председателят на БХК Маргарита Илиева съобщи, че за десет години са установени 238 смъртни случая в домовете за деца с увреждания, което прави по 25 смъртни случая годишно.


“Лъжа е, че тези деца умират от своите увреждания. Три четвърти от тези случаи са били предотвратими“, коментира Илиева и посочи, че зад всеки факт в доклада на БХК има свидетел или документи. “Показателно е, че деца със същите заболявания и симптоми като някои от починалите, но които са били изведени от тази среда, имат значително подобрение в развитието си“, посочи Илиева. Тя съобщи, че 58 от смъртните случаи са от 2007 година насам, след като страната ни стана член на ЕС.


“Има и един смъртен случай от дома в Рудник, който е след приключването на проверките. При посещението си ние видяхме детето, то беше силно недохранено и малко след това почина“, каза Илиева и уточни, че 103 деца и в момента гладуват системно в тези домове.


Докладът на БХК констатира, че в 31 от всички смъртни случаи причината е глад, в 84 става въпрос за изнемощяване на организма, 13 са от зарази, шест - от злополуки като измръзване, удавяне, задушаване, 36 са от пневмония, т.е. от студ или залежаване, две от насилие, а 15 са без установена причина. Чести са случаите на епидемии и масови заразявания. 149 от смъртните случаи са настъпили в самите домове, макар че децата са били в толкова тежко състояние, че е трябвало да бъдат настанени в болница. Има седем констатации на сексуално насилие над деца и осем на физическо насилие.


В най-лошо състояние са пет дома – в Могилино (за който ВВС направи кошмарния си репортаж) сливенското село Медвен, добричкото Крушари, благоевградското Петрово, и варненското село Рудник. В дома в Крушари има общо 56 смъртни случая. В Могилино за осем години смъртните случаи са 27, в Медвен – 20, а в Петрово – 31.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

водолей