Свързани новини

17.09.2010 17:08

Лекарските стачки започват на 15-и октомври

Видян 2168 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Лекарите ЩЕ протестират, стана ясно днес на извънредния лекарски събор, на който медиците обявиха 15 октомври за начало на активните си стачни действия. Председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) Цветан Райчинов нарече предложението на финансовото министерство дължимите от НЗОК 125 милиона лева за извършената от болниците дейност до средата на тази година да бъдат платени до юни 2011 г. несъстоятелно. Той го изтълкува като факт, че агонията на много от лечебните заведения у нас ще продължи с още 9 месеца. Това ще доведе до затваряне на болниците и съкращаване на персонала, а от там и липса на експерти, които да обърнат внимание на пациентите.


Заместник-министъра на финансите Владислав Горанов пристигна на лекарския събор два часа след откриването му, за да прочете писмо, написано от Симеон Дянков, но беше освиркан и замерен с пластмасова бутилка. Горанов заяви, че държавата ще отпусне 65 млн. лв. вместо исканите 200 млн. лв. Думите му предизвикаха гневни реакции сред присъстващите, които го отпратиха с реплики като „Вън от България“ и „Кой го е канил този човек“. На излизане Горанов обясни, че неразплатени 125 млн. лв. ще бъдат платени през първото тримесечие на 2011 г., а не както вчера бе съобщено до края юни 2011 г.


На събора на лекарите протестиращите поискаха оставките на финансовия министър Симеон Дянков, заместник-министъра на финасите Владислав Горанов, министъра на здравеопазването Анна-Мария Борисова и зплашиха, че ако те не бъдат факт, ще предприемат безсрочен протест до оставката на премиера. От днес бе обявен и протест с черни ленти, символизиращи погребението на българското здравеопазване. Предстои делегатите на извънредния събор да гласуват декларация с искания, сред които са незабавно издължаване на всички дължими суми за извършена медицинска дейност, средствата от здравните вноски да се използват само за здраве, финансирането на здравния сектор да остане в размера от 2009 г., денационализация на НЗОК. Още в началото на месеца при среща с премиера Бойко Борисов стана ясно, че лекарите искат за болничната помощ до края на годината да бъдат отделени още 205 милиона лева за медицински дейности и за дофинансиране на сектора. По-късно правителството гласува да бъдат отпуснати допълнително 65 млн. лв.  Последва предупреждение на болниците, че ще съдят Здравната каса заради неизплатените им пари.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Мъж загина при трудова злополука в Симитли

Мъж загина при трудова злополука в Симитли

Мъж загина при трудова злополука в ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви