Свързани новини

16.09.2010 16:04

Икономист: 3,6% ръст на БВП догодина? Твърде оптимистично!

Видян 2431 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Икономически ръст от 3,6% през 2011 г. е много оптимистична прогноза за България, заяви за Дарик икономистът от Индъстри Уоч Георги Стоев. Той бе потърсен за коментар да данните от проектобюджета за догодина и за прогнозата за брутен вътрешен продукт от повеч от 77 млрд. лева.


„Говорим за очаквано увеличение от около 10 млрд. лв. на икономиката в рамките на една година, което лично според мен е оптимистична прогноза“, каза Стоев. На въпрос какви са рисковете пред страната, ако остане този вариант на бюджета, той обясни: „Рисковете са два. Първият е да не се реализира прогнозата за ръст на икономиката така, както е записана, съответно да има обещания за харчене на пари, които да няма откъде да се вземат, както стана тази година. Тогава ще влезем пак в шест месеца тристранни съвети и така нататък. Другият риск е невъзможност да се финансират обещанията чрез бюджетен дефицит. Тоест изчерпване на фискалния резерв до неговия минимум, невъзможност да се получат пари от международните финансови институции за емисия дълг, съответно има едни правителствени обещания, но няма пари за тях и се вкарваме в онзи политически сценарий, в който си говорим за предсрочни избори, протести, вот на недоверие и така нататък.”


В проектобюджета е заложен дефицит от 2,5 % от брутния вътрешен продукт, което не е правилен ход, допъни Георги Стоев. Според него толкова голяма дупка в хазната е твърде близо до максимално позволените по Маастрихтските критерии 3%. Бюджетното салдо трябва да е нулево в реалистичния вариант и отрицателно до 1,5% при най-лошия сценарий, каза още икономистът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

водолей