Свързани новини

10.09.2010 15:24

Как най-богатата българка направи първия милион с име на гейша

Видян 10936 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Първият милион” е задължителният въпрос в интервютата с олигарси като събирателен образ на онова, което наричаме първоначално НАТРУПВАНЕ на капитала. В България най-често тази операция се извършва с държавна собственост и малко помощ от неизперимите руски богатства.
Ще ви разкажем една удивителна история как обикновена счетоводителка от село Дъбово може да стане най-богатата жена в България като спазва рецептата. Пикантерията в случая е, че кой знае защо тя избира име на гейша на основната фирма, чрез която става пълната промяна.
Ще видите как е 3,5 милиона долара, с които ако си спомняте интервюто на банкера Цветан Начев беше купен винпром, а после пак с тях – акции в неговата банка, която му бе отнета, влизат в работа трети път – за придобиването на богата държавна фирма.
Но да оставим романтиката и спомените и да представим фактите, каквито ги е описала журналистката Анелия Бъклова:
“Златната ябълка ли е Лазур?
Дружеството е ключово. За повечето варненци Лазур беше истински октопод. Негова собственост след 10 ноември практически станаха всички обекти за търговия и услуги в града. Огромна част от кооперативните фирми във Варна и региона е дадена за управление на Лазур. Впоследствие по необясними дори за юристите механизми тези договори за управление са трансформирани в актове за собственост. Т. е. Лазур става собственик на това, което е управлявал.
Има и документи, според които някои от активите не са на Лазур. Но това не пречи впоследствие да бъдат продадени като негова собственост.
С разпореждане на Министерския съвет на 5 ноември 1991 г. държавна фирма Лазур -Варна е преобразувана заедно с дъщерните си звена в ЕООД Лазур.
Лазур е ключ за икономиката на града, което води до честите смени в ръководството му. Всеки нов министър слага свой човек на кормилото на фирмата.
През 1996 г. Лазур, която би трябвало да е силно печеливша, неочаквано се оказва в списъка за финансово оздравяване. Т. е. попада в изолатора. Според шефката на дирекция Финансово оздравяване в Министерството на финансите Весела Димитрова причината е или сериозна загуба, или огромният дълг по Закона за уреждане на необслужваните кредити, около $ 3 млн.
Парите са теглени за построяването на Делфинариума, който също е сред активите за десетки милиони долари на дружеството.
Още през 1995 г. Веселин Благоев като шеф на Агенцията за приватизация е открил процедура за продажба на Лазур. Продадени са десетки магазини, работилници, фризьорски салони, ателиета, битови комбинати, кафенета. Парите от продажбите отиват в сметките на Лазур. Събира се твърде сериозна сума - във валута и левове. Според Весела Димитрова парите са били точно толкова, колкото да покрият дълга по ЗУНК за делфинариума. Запознати обаче твърдят, че голяма част от сметката е попаднала в ръцете на новите собственици, заради които очевидно се налага богатата фирма да се приватизира.
Поглъщането на Лазур става на 21 юни 1999 г. Тогава шефът на АП Захари Желязков и Петя Баракова-Славова подписват договор, с който Феста АД купува 63% от Лазур. Феста плаща за 63% 6,3 млрд. лв. стари лв., което тогава са към 3 милиона долара.
Преди това АП иска 8 млрд. лв. Кандидати, кой знае защо, не се явяват. Цената е свалена и единственият кандидат Феста логично печели.
Ангажиментите, които поема, не са кой знае какви - да запази предмета на дружеството за 3 години, да поддържа персонал от 55 души, да инвестира $ 500 000.
Пак ви подсещаме за онези 3,5 млн. в зелено, теглени като кредит от Нефтинвестбанк. Сметката за Лазур, както виждате излиза точно 3,5 млн. долара.
Срещу това бизнесдамата се сдобива с безценни имоти из цяла Варна, с пълни банкови сметки и с делфинариума. В договора няма забрана за продажба на акциите и активите на фирмата.
Първата трансформация става още на 1 декември – по-малко от шест месеца след покупката на дружеството.
Георги Татаров, директор на Лазур, сключва договор с фирма Саюри за продажба на 38 обекта - централни магазини във Варна, ресторанти, почивни станции, адиминистративни сгради в морската столица.
Още по-забавното: продава се и вземане на Лазур към Феста Холдинг по договор за наем, без да се уточнява сумата.
Лазур продава всичко това на "Саюри" за 2,5 млн. лв или някъде към 1,25 млн. долара. Записано е, че сумата трябва да бъде изплатена до 6 декември 1999 г. по сметка, която не е упомената.
Преди да бъде сключен този договор, има решение на съвета на директорите, подписано с особено мнение от представителя на държавата в Лазур Иван Еничаров. Той отбелязва, че няма анализ за формиране на цената, по която се продава дружеството. Все пак сделката е регистрирана от фирменото отделение на Варненския окръжен съд на 13 декември като "прехвърляне на предприятие на АД Лазур на АД Саюри. Цената на сделката в съдебното решение липсва (!!!).
Какво е "Саюри" освен име на известна гейша?
Това е превъплъщение на Фест инвест. Тази фирма е учредена на 26 март 1996 г. Акциите в нея са на "Феста" ООД (49%), на Петър Бакалов и на Бранимир Карагеоргиев. В съвета на директорите са Бакалов, Петя Славова и Карагеоргиев.
Бакалов е изтласкан от Фест инвест и на 12 юни 1998 г. 80% от акциите взема "Феста" АД, а останалите - Карагеоргиев.
На 10 септември 1999 г. Фест инвест се преименува в Саюри с капитал 50 000 лв., разпределен в 500 акции на приносител. Новите членове на съвета на директорите са Лега консулт, Наталия Василева и Таня Бонанзини, приятелка на Славова.
Фирмата майка на цялата империя на Петя Славова и Митко Събев Феста ООД е учредена по прословутия Указ 56 за стопанската дейност. Съдружници са Славова, Митко Събев и Станислав Хитов. На 5 ноември 1996 г. Феста се преобразува в АД.
На 30 май 1997 г. се решава да се увеличи капиталът на Феста чрез нови акции с условие, че те ще бъдат изкупени от офшорката Простър къмпани лимитед, Гибралтар. Единственото доказателство, че акциите са платени, е платежно нареждане от МОБ Свети Никола, клон Варна. Шеф на този клон по същото време е ... Петя Славова. В него се казва, че по сметката на Феста АД е получена сума от $ 1,9 млн.
Акционери във ФЕСТА са Славова и Събев с по 3216 поименни акции и Проспър Къмпани Лимитед, Гибралтар, с 3140 акции.
На 29 май 1998 г. Феста прераства във ФЕСТА ХОЛДИНГ.
През 1999 г. фирмата купува мегакомпанията за недвижимости Лазур. На 10 декември 1999 г., само 4 дни след прехвърлянето на Лазур на Саюри, шефовете на Саюри, в което красавицата Славова вече държи 80%, решават да го прехвърлят на Феста холдинг. Съдът на Варна обаче отказва да регистрира сделката. На 7 април 2000 г. общото събрание на холдинга гласува двустепенна структура на управление и надзорен съвет: офшорките Проспер Къмпани Лимитед от Гибралтар и Етаблисмон Слав от Лихтенщайн и ... Петя Славова. Чуждите фирми, забележете, се представляват от Петя Славова и Светлана Цанкова, която е доверен адвокат.
От справката, дадена в съда, става ясно, че двете офшорни фирми имат еднакви акционери. Според съда Петя Славова и Светлана Цанкова ги представляват с невалидни пълномощни.
 През юли е поискано от съда да впише двустепенната структура на управление на ФЕСТА ХОЛДИНГ. Съдът не е извършил вписването.
Областният управител на Варна проф. Николай Пантев иска проверка по сключването на договор за продажбата на търговското дружество Лазур на трети лица и на приватизационния договор.
Областният управител търси отговор как Лазур се оказва собственост на трета фирма, която не е страна по сделката, и какво се случва с 37 % държавно участие в Лазур.
След цялата плетеница от юридически трикове огромната собственост на Лазур става притежание на Славова и Събев. (в чиито фирми в зората на бизнесдейността им е фигурирал Владимир Грашнов. Той беше българският представител на руския олигарх в изгнание Майкъл Чорни, получил навремето забрана да посещава България)”.


Продължението можете да прочетете в следващия брой на в. Супер 19'.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

50 години Volkswagen Golf

50 години Volkswagen Golf

Германският автомобилостроител Volkswagen ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния