Свързани новини

09.09.2010 17:25

Всеки ден по един самоубиец у нас

Видян 1526 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През миналата година в България са регистрирани 2712 опита за самоубийство, от тях със смърт са завършили 673. Това сочат данни, събрани от направление Психично здраве към Националния  център по опазване на общественото здраве (НЦООЗ) от началото на 2009 г.


Данните бяха оповестени по повод Световния ден за превенция на самоубийствата, който е днес. Опити да сложат край на живота си са направили 1618 жени, от които 178 са завършили със смърт, и 1094 мъже, от които фатален край имат 495.


„Жените правят по-често опити за самоубийство, а мъжете правят повече успешни опити“, съобщи заместник-директорът на НЦООЗ Христо Хинков. Той допълни, че в селата хората се самоубиват по-често, отколкото в градовете. Опитите за самоубийство са два пъти по-често при наличие на психично разстройство. У нас около една пета от населението са преживели  психично разстройство през някакъв етап от живота си. През 2009 г. най-възрастният човек, посегнал на живота си е  бил на 92 години, а най-младия – на 9 години.  През миналата година 308 деца са се опитали да сложат край  на живота си, от тях 271 са момичета, а 37 - момчета, като трагично са завършили трима. Според данните у нас всеки ден един млад човек прави опит за самоубийство. Най-разпространеният способ за самоубийство е самоотравянето с медикаменти – 1639 случая, като това са най-често сънотворни  и успокоителни. Следват обесванията – 410, самоотравянията с химически вещества – 189, хвърляне от височина – 159,  използване на хладно оръжие – 158, използване на огнестрелно оръжие – 81.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Георги Георгиев

Спряхме Аферата с имотите в Южния парк: Георги Георгиев

"Спряхме Аферата с имотите в Южния парк ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни