Свързани новини

24.08.2010 17:28

Здравето ни най-болно в Европа

Видян 1616 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Убийствен материал, посветен на здравеопазването в България и Румъния, публикува една от журналистическите институции – световната информационна агенция Асошиейтед Прес. Материалът под заглавието Румъния и България имат най-болните здравни системи в ЕС непременно трябва да бъде прочетен от министър Анна-Мария Борисова, която най-демонстративно не сваля менторската усмивка от лицето си. Нищо, че от НЗОК изведнъж се изпариха едни 455 милиона лева, нищо, че закриват болници, съвсем нищо, че лекарите бягат в чужбина...


„Липса на хирургически конци и други основни консумативи, потресаващ недостиг на персонал, катастрофална хигиена, а после и взрив в болница, който уби пет новородени бебета...Румънската болнична система е пред срив. Местните болници бяха кошмар по времето на комунизма. Но повече от две десетилетия след падането на комунистическата власт и почти четири години, след като се присъедини към ЕС, Румъния остава една от най-бедните страни в Европа. И плачевното състояние на болниците й е отражение на това. Огромният недостиг на медицински персонал, подкупи за лекарите и сестрите за осигуряване на по-добро лечение, хронично недофинансиране и големите дългове на болниците са всекидневни пречки, които пациентите трябва да преодоляват. Заради липсата на консумативи понякога не се извършват операции, ако пациентът не си осигури сам превръзки, спринцовки, хирургически конци и антибиотици“, пише АП.


„В съседна България, друга бедна  държава членка на ЕС, която харчи само 4,2% от БВП за здравеопазване, пациентите често плащат за медицински консумативи и лекарства, както и за преференциално отношение“, продължава балканската си дисекция Асошиейтед Прес. "Типичните форми на корупция в болниците са подкупи, за да постъпиш на лечение в болница, купуване на медицински консумативи и лекарства, искания да направиш официално дарение на болницата, допълнителни такси за лечение и операции", казва Константин Пашев от Центъра за изследване на демокрацията.


Лекарите и медицинските сестри и в Румъния, и в България са зле платени. В Румъния специалист в болница взема по-малко от 1000 евро на месец, което гарантира продължаването на практиката за подкупите. За сравнение - в повечето западноевропейски страни на медицинския персонал не е позволено да вземат цветя или пък кутия шоколадови бонбони от благодарни пациенти. И в Румъния, и в България медицинският персонал търси работа във Великобритания, Испания и Гърция, където средната заплата на медицинските сестри е 5-6 пъти по-висока, отколкото в България, завършва АП.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне