Свързани новини

18.08.2010 17:30

Двама министри се изпокараха заради еврофондовете

Видян 3346 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кадрите на Милен Велчев и Тройната коалиция се завръщат триумфално при новата власт. До този извод стигнаха политическите анализатори, след като напусналата миналата година Министерството на финансите Боряна Пенчева се появи на бял кон обратно в администрацията.


При това този път не като директор на дирекция, а още една стъпка нагоре към върха – като заместник-министър. Тя ще държи най-апетитния ресор външен дълг, отношения с международните финансови институции, средства от Европейския съюз и макроикономически анализи във ведомството на Дянков. При старат власт всичките милиарди бяха разделени между двама замове.


Всичко това предизвикало бурна кавга и то на последното заседание на Министерския съвет, разкри сайтът Bulgaria-news.bg. “Симеон Дянков и Томислав Дончен налетели на словесен бой, който едва не прерастнал в  юмручен.  Двамата министри били укротени от дипломатичния министър на външните работи Николай Младенов. Спорът бил кой да управлява Кохезионния фонд. Дянков удържал победа, но искал съвсем да натрие носа на бившия габровски кмет”, информира изданието.


Според него още от началото на работата на кабинета вицето било отворило война за еврофондовете и със Синята коалиция. За никого не е тайна, че именно представителка на неформалните коалиционни партньори на ГЕРБ във властта е Юлияна Николова, специален съветник на премиера Борисов по европейските фондове (бивша кандидатка за вицепрезидент на СДС и ДСБ). Както Bulgaria News писа тогава, ритането по кокалчетата стигна до там, че Симеон Дянков отказа да подпише докладна записка за 5 000 лева, с които да се организира семинар за държавни чиновници, работещи по усвояването на европарите. В последния момент семинарът беше отложен за неопределено време. Сбирката тярбваше да се проведе в хотел Ястребец, собственост на Георги Крумов, бивш шеф на инвестиционния фонд Икуест, който цъфтеше по царско и станишево време. “Заформя се окопна война между двата тандема Дянков-Пенчева и Дончев-Николова за върховна власт над управлението на европейските фондове”, коментира сайтът.


Пенчева е завършила УНСС, доктор е по икономика в Московския държавен институт по международни отношения. Кариерата й във висшата държавна администрация  започва при правителството на Симеон Сакскобургготски. В периода 2002 - 2009 г. е директор на дирекция Управление на средствата от ЕС в Министерството на финансите. Отговоряла е за планирането, преговорите, управлението, координацията и мониторинга на финансовата подкрепа за България от ЕС, а също така и за финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, както и за двустранните програми с Гърция, Дания, Норвегия, Холандия и др. Тя се ползва с доверието на тогавашния министър Милен Велчев, рядко се показва по медиите и на публични събития, пътува често до Брюксел и спечелва доверието на европейските институции. Съпругът й Владимир Пенчев е представител на чуждестранни компании, участвал е в ръководството на курорта Албена.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да ви се наложи да работите усилено

Днес може да ви се наложи да работите усилено и да се