Свързани новини

13.08.2010 11:49

Денят е ПЕТЪК 13-и

Видян 1630 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Петък 13-и е. Ден, в който суеверието се проявява в най-различни аспекти - от страх да се излезе от дома до проверка по телефона на всички близки. Множеството хора са настроени, че днес ще им се случи нещо негативно и сътбоносно. 13-ата карта в Тарото означава смърт. Денят неслучайно е наричан "черният петък". Произходът на суеверието не е точно установен, но се предполага, че в съвременната история превратно е събитието от далечната 1307 година. На 13-и октомври, петък по нареждане на френския крал Филип IV и папа Климент V биват арестувани Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите, и хиляди рицари от ордена. Подложени на ужасни изтезания, те направили самопризнания по обвиненията в ерес, содомия и всякакви други престъпления. Стотици били изгорени на клада, други били екзекутирани по-късно. От този ден нататък петък, 13-и е смятан за лош и нещастен ден от последователите на тамплиерите. Ако се върнем по-назад в историята. а тайната вечеря присъстват общо 13 души — Исус и 12-те апостоли. И до днес у много народи съществува поверието 13 души да не сядат заедно на маса. Предателят Юда идва последен, тринайсети. Други припомнят, че Спасителят е разпънат именно в петък. Суеверието вероятно има връзка и с лунно-слънчевия календар, който трябва да има по 13 месеца в някои години, докато Григорианският и лунният ислямски календар винаги имат по 12 месеца в годината. Скандинавски мит също се върти около фаталното число 13. 12 богове празнували във Валхала, домът на бог Один. Пакостливият бог на злото и огъня Локи нахълтал неканен на празненството като 13-и гост и коварно убил със стрела от имел бога на радостта Балдер. Земята потънала в мрак и траур.  В древен Рим магьосниците се събирали на групи от 12. Вярвали, че 13-ят в групата е самият дявол.


Днес в американските хотели и небостъргачи се е превърнало в традиция след дванадесетия етаж да следва директно четиринадесети. Много летища пропускат 13-ата писта, няма болиди с номер 13, Вярването, че числото 13 трябва да се пропуска следва от фактите, че има 12 месеца в година, 12 зодиакални знаци, 12 богове на Олимп, 12 племена на Израел, 12 апостоли на Исус. Еврейските момичета достигат религиозната си зрялост именно на 12-ата си година, на 13-ата вече се смятат за жени. 


Вярванията на хората за фаталния ден служат на киното при създаването на редица филми, свързани с петък 13-и и нещастието, което числото носи. Редица хоръри изграждат сюжета си именно върху поверието за фаталност. Може би най-известната лента е от 2007 г. - Стая 1408 (1+4+8=13). Филмът Петък 13-и беше излъчен на 13-и февруари, петък през 2009г.


На 13 април 1970 г. експлозия на кислороден резервоар обърква плановете на совалката Аполо 13 за кацане на Луната. Совалката е изстреляна от ракетна площадка номер 39 (13 х 3). Екипажът, оцелял по чудо, се завръща на Земята. Любителите на цифрите ясно съзират черна прокоба — сумата от цифрите в датата на излитане на ракетата, изписана по начина, възприет в САЩ (4-11-70), е 13. Часът на изстрелване на Аполо 13 е 13:13 американско време. Имената на някои от най-известните серийни убийци съдържат по 13 букви: Jack the Ripper, John Wayne Gacy, Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Theodore (Ted) Bundy. Така че, прекарайте деня с позитивни мисли и усмивка на уста, без да му позволявате да се превърне в "черния петък".


На 13-ти февруари 2009 г. в САЩ фалираха поредните четири банки, с което общият брой на обявилите банкрут от началото на годината финансови институции отвъд океана достигна 13. Изчислено е, че на този ден само в САЩ бизнесът губи между 800 и 900 милиона долара, тъй като много хора просто не отиват на работа. Доналд Доси, основател на Центъра за управление на стреса и Института по фобиите в Ашвил, Северна Каролина, казва, че страхът от петък, 13-и измъчва между 17 и 21 милиона американци. Симптомите варират от умерена тревога до тотална паника. Психолози са установили, че хората, които се считат за нещастни, е по-вероятно да вярват в суеверия, свързани с лошия късмет. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а