Свързани новини

06.08.2010 10:55

Доц. К. Грозев: Тодор Колев и Бисер Киров също са били консули

Видян 2518 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Суверенно право на всяка държава е да праща на дипломатическа работа, когото прецени. Има политически назначения на популярни фигури, това е практика във всички държави, заяви доцент Константин Грозев, специалист по история на САЩ в СУ „СВ. Климент Охридски“ пред БНР и БНТ по повод назначаването на Димитър туджаров-Шкумбата за консул в Чикаго.


Друг въпрос е в какъв контекст се прави това. В момента в период на криза се съкращава съставът на дипломатическите служби, правят го държави като Канада където актьорът Тодор Колев е бил консул. Певецът Бисер Киров пък е изпълнявал тази длъжност в Москва, припомни доц. Грозев.


Българите в Чикаго са най-голямата група българи на едно място. В САЩ имаме три консулства – в Ню Йорк, в Лос Анджелис и Чикаго, уточни историкът. Общността е тази, която работи с с хората, работещи там. Характерна е тенденцията в последните 50 години непрофесионалисти да влизат в дипломацията. Около 1/3 от дипломатите в цял свят не са професионалисти, посочи Грозев, като уточни, че не е запознат с аргументите на министъра без портфейл Божидар Димитров да подкрепи кандидатурата на Туджаров. Писателката Милена Фучеджиева, която живее в Лос Анджелис от 1994 г. каза, че никога за това време не е търсена за някакви инициативи от българското консулство там. Ходила е в консулството за административни неща, като смяна на паспорта, например. Според нея тази служба има и изпълнява подбна техническа дейност, а не трябва да е само така. Тя каза, че не познава творчество на Шкумбата, но знае, че е много популярен. Грозев каза, че не вижда нещо скандално в случая с назначаването на ДимтърТуджаров- Шкумбата за консул в Чикаго. А Фучеджиева допълни, че Шкумбата ще бъде трети консул и може да обедини българската общност там. Според нея, той ще изпълнява и задачи сред общността, дадени му от Бойко Борисов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

лъв

Професионалните ангажименти днес ще ви донесат удовлетворение и признание


Професионалните ангажименти днес ще ви донесат