Свързани новини

02.08.2010 15:03

НЦИОМ: 34% от българите ще имат осигурителния стаж за пенсия

Видян 2020 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всеки трети българин (34%) е сигурен, че ще успее да събере необходимия осигурителен стаж при пенсиониране, сочи национално представително проучване на НЦИОМ, относно настроенията към идеите на кабинета за промени в пенсионното законодателство.


26% обаче очакват, че няма да са събрали необходимия им за пенсия осигурителен стаж. 41% не могат отсега да преценят дали ще успеят да наберат необходимия им осигурителен стаж към момента на пенсиониране. Такъв отговор дават предимно млади хора на възраст до 39 година. Най-често допускат, че ще успеят да съберат необходимия им осигурителен стаж мъжете, високообразованите респонденти, хората на възраст между 40 и 60 години и заможните българи. Опасения, че може да не съберат необходимия им осигурителен стаж, изказват основно лица от малцинствата, нискообразовани и бедни респонденти. Като причини интервюираните посочват възможността за трайна безработица - според 35%; фактът, че вече са били дълго време без работа – 25%; фактът, че са работили, без да са им внасяни осигуровки – 17%. Две трети от работещите българи твърдят, че когато съберат необходимия брой точки и достигнат възрастта за пенсиониране, ще се пенсионират. Едва 6% от заетите в момента твърдят, че не биха се пенсионирали, дори да отговарят на всички изисквания. Готовност да се пенсионират веднага, щом отговорят на условията, изразяват предимно онези, които търсят гаранция за сигурни доходи. Това са жените, хората със средно и по-ниско образование, жителите на селата, бедните и представителите на малцинствата. Регистрираните позиции на хората са силно подвластни на очакваното от тях поведение и отношение на работодателите им. Условията, при които трудовоактивните българи биха продължили да работят след навършване на пенсионна възраст са високата работна заплата, което се посочва от 68% от интервюираните, безопасните условия на труд, посочвани от 45% от интервюираните и внасянето на осигуровки от работодателя, които да увеличат размера на пенсията, което пък се посочва от 38% от работещите българи. Ниските доходи от пенсия са аргумент за две трети от интервюираните да одобряват възможността пенсионерите да могат и да работят.
Възможността пенсионерите да могат да работят е подкрепяна предимно от високообразованите респонденти, от жителите на София и на малките градове и от хората с висок жизнен стандарт. 43% от българите твърдят, че за определен период са работили без осигуровки. 57% от трудовоактивните респонденти посочват, че досега винаги са им внасяни необходимите осигуровки. За недопускане на пропуски в осигуряването си съобщават високообразованите респонденти, жителите на малките градове и хората с висок стандарт на живот. Като основна причина да има хора без осигуровки за известно време е посочвана безработицата. 15% от участвалите в проучването сочат, че са били безработни и регистрирани в бюрата по труда, а 7% са били безработни, но не са били регистрирани на трудовата борса. 21% от интервюираните уточняват, че в периода, за който не са били осигурени, са работили, без да им е внасяна осигуровка. Най-често без осигуровки са работили мъжете, респондентите със средно и основно образование и живеещите с големи лишения.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

дева

Днес ще имате повече служебни задължения от обикновено

Днес ще имате повече служебни задължения от