Свързани новини

28.07.2010 17:19

2/3 от народа без море

Видян 1453 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Въпреки бодрия призив на финансовия министър Симеон Дянков „Кризата свърши, отивайте на море!“, 63% от българите няма да почиват през лятото. Това показват данните от проучване на Националния център за изследване на общественото мнение (НЦИОМ).


Както и в предишните години, така и през 2010 г., три са обществените прослойки, в които почиващите са повече от онези, които не могат да си позволят летен отдих.


По-често от останалите ще почиват през това лято отново високообразованите българи (само 37% от тях няма да почиват), младите на възраст под 30 години (40% от тях ще останат без летен отдих) и столичаните (40% от които допускат, че може да останат без ваканция).


Морето неизменно е предпочитана дестинация за летен отдих през последните години, посочвано като избор на една пета до една четвърт от българите. Сред сигурните летовници на море преобладават високообразованите българи и най-младите участници в националното изследване на НЦИОМ от юли, 2010 г.


Два пъти по-малко са желаещите през настоящата година да почиват на планина, в сравнение с отправилите се към морето. Отдихът на село започва сериозно да конкурира планинската почивка през настоящата година, а и почивките на вили стават все по-популярни предвид пестенето заради кризата.


Сравнителните данни за периода 2008-2010 г. показват, че у нас има траен дял от хора (около 4%), които предпочитат да летуват в чужбина, и които въпреки кризата, няма да изневерят на стандартите си за отдих. Апелите за инвестиции в родния туризъм не ги мотивират. Куфарите за пътувания зад граница стягат най-често заможните българи, столичаните, младите и образованите.


В същото време в хранителните магазини в курортите стоките са два пъти по-скъпи от тези в другите големи градове. Ако в Пловдив сиренето е 6 лева за килограм, в Свети Влас се продава за 10 лева. Бутилка безалкохолно от 2 литра в Несебър струва между 3 и 4 лева. Половинка бира се намира за цена от 3,50. Хотелите по Черноморието са почти пусти, а хотелиеритe се чудят защо е така. Ако резервирате квартира месец по-рано и се пазарите, цената за единична стая с климатик на брега на морето може да падне от 30 на 20 лева.


"За редовни посетители от чужбина правим отстъпки до 50%, за да ги накараме да се върнат отново", признаха хотелиери.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на