Свързани новини

27.07.2010 17:28

На вниманието на Борисов и Цветанов: Далавера за 10 млн. в Министерството на образованието

Видян 3463 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Далавера за милиони е на път да разнищи докрай и без друго скандалния образ на министъра Сергей Игнатов, макар че самият той едва ли е разбрал какви ги вършат зад гърба му. Колегите от Сега разкриха, че въпреки кризата Министерството на образованието наема програми на Майкрософт за 10 милиона лева за срок от три години.


Вместо да се дават пари на и без друго твърде богатия милиардер Бил Гейтс, можеше и ние като доста по-богати страни от ранга на Китай да обзаведем училищата си с не по-лошите, а и безплатни Линукс.


Но не би! Българското Министерство на образованието плаща за програми по 1000 евро на компютър. Сиреч – доста повече, отколкото струва самият компютър.


Причината е, че взема програмите не от производителя, а от посредници. И надценката не е някой и друг процент като при газа. Тя е 20 пъти!


Защото при Майкрософт за много по-малки клиенти отстъпката достига до 50 евро. Даже в магазина при единично закупуване цената е драстично по-ниска – между 400 и 500. Оправданието, че и в богатите за бюджета минали години практиката е била такава, е без значение. Защото сега се реже до месо в системата на образованието и подобно безобразие е още по-възмутително.


Ситуацията просто плаче за акция Компютърджийте или Програмистите например и обществото със сигурност ще я аплодира.


Редно е също да се знае и за други безобразия в това министерство. Например задържането на щат на отдавна преминалата пенсионна възраст майка на финансовия министър и ресорен вицепремиер за образованието Симеон Дянков. Румянка Таулова неотдавна проведе прочистване в редиците на администрацията като изгони де що има читави шефове в системата, а по коридорите отдавна я наричат и.д. министър, каквато тя по всеобщо мнение изглежда и се чувства.


Дамата – наследство от Тройната коалиция, обаче не се смущава от скандални факти, оповестявани вче от 19’. Като например този, че тираджия е шеф на Центъра за развитие на човешките ресурси, който е агенция по еврофондовете към Министерството на образованието.


Причината за нелепото назначение е лично отношение на министъра към тираджията – двойник на Милко Калайджиев, ходещ препасан с нож в канцилариите си, ако се вярва на разказите на служители.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

рак

Емоционален ден

Емоционален ден. От вас зависи дали ще позволите на