Свързани новини

21.07.2010 10:18

Цветанов: Съдебната система е сраснала с престъпността

Видян 1005 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Това е най-положителният доклад от влизането на България в Европейския съюз, с тези думи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов коментира пред БНТ излезлият вчера доклад на Европейската комисия относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка.


Докладът е функция на добре свършена работа от страна на всички служители на Министерство на вътрешните работи, каза министърът. МВР няма да променя концепцията, която изгради в последно време и дори днес и в следващите няколко дни ще има нови операции, които да го докажат, заяви Цветанов. Цялостният завършек на една работа на правоохранителната система и на прокуратурата е съдът - той е този, който трябва да произнесе присъдата. Според него, отлагането на делата, които са значими за държавата и обществото, показват, че съдебната системата е абдикирала от тези проблеми. Най-големият лобизъм за запазване на статуквото, за никаква ефективност на правоохранителната и правораздавателната система, е точно в опозицията, смята Цветанов. Най-големите противници на специализирания съд, който се визира в доклада като добра стъпка, смята Цветанов, са отново тези, които говорят за лобизма. Не е ли лобизъм поправката “Ванко 1”, запита министърът. “Когато говорим за лобизъм и че някаква промяна трябва да бъде направена, трябва да имаш политическа воля – днес тя е налице”, заяви вътрешният министър.
“Съдебната система е много сраснала с престъпността и с политическите партии, които са управлявали страната през последните 20 години”, каза министър Цветанов. Той добави, че е в състояние да запознае Висшия съдебен съвет с всичко, което има като информация, за да докаже думите си. За да запознае магистратите обаче с информацията, потвърждаваща твърденията му, те трябва да имат допуск до класифицирана информация. На въпрос каква част от съдиите са “сраснали с престъпността” Цветанов заяви, че те са не повече от 5%, но това “са зрънцата важни за облика на цялата съдебна система”. Както в МВР има корумпирани служители, така, по думите на Цветанов има и в съдебната система. “Ние работим, за да ги махнем - те обаче не работят, за да се очистят”, допълни вътрешният министър. За пример той даде случаят “Борилски” – който и да го говореше в България, съдебната система казваше, че това е намеса в работата им. Когато излезе френският посланик и каза, че във Франция ще започне паралелно разследване и дело, нашата правораздавателна система веднага взима адекватна позиция, обясни Цветан Цветанов. Ако не фигурираше в доклада на ОЛАФ Марио Николов, той нямаше да бъде осъден, смята още Цветанов. Според него, когато има сигнали от Брюксел съдебната система веднага започва да си сверява часовника, но когато “Цветанов го казва – това е намеса”, каза той. “Абсолютно е така”, каза Цветанов запитан дали споделя мнението на премиера, че магистратите тежат като воденичен камък на шията на народа.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания, за публични