Свързани новини

30.06.2010 17:06

Болни от рак и диабет: Стига геноцид, Бойко!

Видян 2081 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Пациенти на хемодиализа, болни от диабет, рак и други тежки страдания ще тръгнат по посолствата на европейските страни в България и ще искат политическо убежище с мотива, че са подложени на геноцид.“ Това заяви секретарят на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания Иван Димитров на митинг на лекари и болни пред Министерския съвет.


"Към тази отчаяна стъпка ще преминем, ако премиерът Бойко Борисов или ръководството на здравното министерство не ни дадат до 10 дни ясен отговор на няколко въпроса, свързани с качеството на лечение у нас", допълни той.


Протестът на болните хора и на медиците е организиран от Българския пациентски форум и се провежда под надслов "Здравните вноски за здраве". Насочен е срещу намаляването на парите за здравеопазване и въвеждането на делегирани бюджети за болниците. Според протестиращите лимитите ще доведат до образуване на дълги листи на чакащите за прием в болниците и до затруднен достъп до лечение. Протестът се проведе 2 дни след като пред 19' бившият заместник здравен министър Стойчо Кацаров от ДСБ разкри, че 455 млн. лв. от Здравната каса са се изпарили мистериозно. „В България има ренесанс на съветското здравеопазване“, каза вчера той. 


Пациентските организации поискаха също правителството да отговори къде са 455 млн. лв. от бюджета на здравната каса за 2009 г. Те се обявиха и срещу практиката финансовото министерство да не изплаща на касата редовно здравните вноски на деца, пенсионери и военни, които държавата по закон трябва да осигурява.


От асоциацията на бъбречноболните пък връчиха декларация с исканията си на министър Анна-Мария Борисова, която изненадващо се появи сред протестиращите. В нея се настоява управляващите да отговорят приоритет ли е здравеопазването за тях, докога здравното ведомство ще се занимава с неприсъща дейност, като провеждане на търгове за лекарства, и ще преминат ли всички медикаменти към Здравната каса, за да могат лекарите да изписват на болните най-доброто лечение. Министър Борисова обясни на присъстващите, че проблемите в сектора ще се решат с провеждането на реформата, но подчерта, че това не може да стане веднага. "Системата сега не работи и това е ясно", каза тя. Според нея първо ще се извърши болничната реформа, реформата в специализациите, в извънболничната помощ, ще се въвеждат електронни карти за всички, електронно досие. "Необходимо е време. Знаете ли, че диагностично свързаните групи Германия ги въвежда 10 години и й струват 30 млн. евро? Най-бързо ги въведе Португалия за 5 години. Ние сме започнали подготвителния период и вече сме свършили една трета от подготвителната си работа, стандартите са готови", коментира Борисова. Протестиращите попитаха какво ще се случи с българския пациент, докато реформата приключи, на което министър Борисова отговори, че той ще бъде обгрижен.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

дева

Труден ден за любовните връзки днес

Труден ден за любовните връзки днес, труден ден и за