06.06.2010 17:33

Неонацисти пребиха четирима от протестиращите срещу затвора в Бусманци

Видян 2510 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Около сто души се събраха днес на митинга пред дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци. Протестиращите изразиха несъгласие с практиките на незаконно и произволно задържане на чужденци в "дома“ – такива в процедура по предоставяне на бежански/хуманитарен статут; хора, които не представляват обществена опасност и няма данни, че ще се укрият; хора в тежко здравословно състояние; бременни жени; майки с деца.


«Трябва да се създадат ясни законови гаранции, че тук се задържат само хора, които подлежат на депортиране. Тук не трябва да има хора, които нямат никаква перспектива да бъдат депортирани, както например човек, кoйто от 30 години живее в България; тук не трябва да има хора, които са в процедура за предоставяне статут на бежанец - търсещите убещище не подлежат на депортиране, има законова забрана за това. Тук трябва да са само хора, срещу които има активни действия за тяхното депортиране, но и има реална опасност те да се укрият – защото това е най-крайната, най-тежката мярка», казва адв. Валерия Иларева, защитник на много от хората в Бусманци.


Младежи, които са отивали на потестите в Бусманци били нападнати и пребити в трамвай 20 от група мъже с десно убежсения. Най-сериозно пострадал е 17-годишен младеж, който е настанен в "Пирогов" и има прорезни рани и счупена на три места ръка. Останалите младежи на възраст между 20 и 25 г., са с по-леки наранявания и са настанени за лечение в Окръжна болница. Около 20 ученици и студенти са пътували към гражданския протест в кв. "Бусманци", организиран срещу лошите условия в лагера за временно настаняване на незаконно пребиваващи чужденци у нас. Мотивът на нападателите е бил, че повечето от пострадалите младежите са били с леви убеждения. Нападателите са били въоръжени с боксове, ножове и тръби, носели са маски и качулки. Студентът твърди, че те са известни на полицията, тъй като това не е първият случай, в който упражняват побой над младежи. Самите нападатели също са младежи, на възраст до 25-26 г. Николов твърди, че от ръководството на университета знаят за инцидента, тъй като и от двете групи има негови възпитаници.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

риби