Свързани новини

04.06.2010 12:30

Масларова: Максималният осигурителен доход да стане над 4 хил. лева

Видян 1603 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Коалиция за България настоява не само да се намалява разходната част на осигурителната система със 148 млн. лева, по разчети на кабинета, но и да се обърне внимание на приходната, т.е. да се увеличи максималния осигурителен доход над 4 хил. лева за хората с високи заплати, включително и за народните представители.


За това призова Емилия Масларова, която изрази позицията на ПГ и на БСП, по повод приетите вчера промени в Кодекса за социално осигуряване и в Кодекса на труда на първо четене в НС.
“Не може да правим промени, с които облагодетелстваме високодоходните групи, а в същото време да оставяме ниско доходните, хората с увреждания в една безизходна ситуация в този труден период”, подчерта тя. С намаляване на осигурителните вноски от времето на правителството на Иван Костов досега бюджетът на НОИ е ощетен с 11 млрд. лева, което представлява сумата на двегодишните пенсии на всички български пенсионери, изчисли Масларова. Левите депутати изразяват тревога по повод водените дискусии във връзка с увеличаването само на минималната работна заплата без да отчетат някои социални плащания, каквито са плащанията за деца с увреждания - близо 20 000 у нас, изтъкна Масларова. Идеята била нивата на плащания за тях да останат на старите си равнища при увеличенията на парно, ток, лекарства и др. При личните и социални асистенти, т.е при тези, които се грижат за хората с увреждания, също не се предвижда увеличение успоредно с това на минималната работна заплата, отчете депутатът.
Мая Манолова от Коалиция за България за пореден път изказа тезата на съпартийците си, че цялата тежест на кризата ще бъде прехвърлена на гърба на работещите, върху хората с най-ниски доходи и върху пенсионерите. Съкращаването на разходите със 148 млн. лева за социалната сфера поражда въпроса откъде ще се вземат те, запита тя и отговори - няма да се случи увеличаването на вдовишките пенсии с 20%, нито увеличението на пенсиите на хората над 75 години с 50 лева, което трябваше да се случи от 1-ви юли тази година. Тези мерки и то в ограничен мащаб ще стартират в началото на 2012 година, каза Манолова. Правителството смята да спести по 2160 лева от всеки пенсионер, който има починал съпруг, съобщи народният представител.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне