Свързани новини

31.05.2010 10:18

Юлиан Попов: България е най-големият прахосник на енергия в ЕС

Видян 2095 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 В рамките на Европейската зелена седмица, днес парламентът е домакин на конференция "Енергийната революция - коя страна на барикадата ще изберем". Тя ще бъде открита от председателя на Народното събрание Цецка Цачева.


Форумът е организиран от Българското училище за политика, чийто председател е Юлиан Попов, който заяви, че България се нуждае от намаляване на силната си енергийна зависимост от Русия. "Става дума за начина, по който ние можем да променим нашата енергетика и начина, по който в глобален план се променя енергетиката, така че силно да се намали зависимостта от вноса на енергия от Русия", отбеляза Юлиан Попов. Той заяви още, че България е най-големият прахосник на енергия в ЕС, което по думите му е "едно икономическо и битово престъпление". Юлиан Попов смята, че България се нуждае от промяна, което представлява сложен комплекс от четири компонента: начинът, по който добиваме енергия, начинът, по който използваме енергия, начинът, по който пренасяме енергия и начинът, по който съхраняваме енергия.
Според Юлиан Попов е доста примитивна идея е да се гледа една страна като енергиен център: "Трябва да се гледа в глобален, европейски план. Трябва да се гледа какво ще се случи не след две-три години, а след 2050 г. Финансовата криза е голяма възможност за развитието на енергетиката. Развитието на нисковъглеродната икономика води до създаването на нови работни места. В момента България има нужда от тези няколкостотин милиона лева, които да бъдат инвестирани в нисковъглеродни технологии за да може бързо да се пренастрои българската икономика. Надявам се, че ще успеем, защото тези пари са необходими. Но и без тях не трябва да се откажем от включването в тази тенденция, защото ако не го направим, ще ни въвлекат насила с директиви и ще изгубим положителния ефект от предприемаческия дух".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

дева

Служебната работа ще бъде толкова много

Служебната работа ще е толкова много, че няма да имате