23.10.2008 19:11

Кауфланд продава опасни стоки

Видян 12495 пъти | Коментари 0
Гласували 8 рейтинг: 3.7500
много слаба слаба добра много добра страхотна

В “Кауфланд” като „специално предложение” има “очила за четене от + 1 до + 3 диоптъра в пластмасова кутийка в различни цветове до изчерпване на количествата, на цена 13.99 лв”.
Очилата са на “Американ уей” – “официален вносител на качествени слънчеви очила, спортни слънчеви очила, очила с диоптър (вкл. слънчеви с диоптър), аксесоари за очила, маски за ски и сноуборд, аксесоари за баня, аксесоари за коса”, както гласи представянето.
В края на миналата година пак от въпросния “Американ уей” в “Кауфланд” са продавали пак очила за четене в пластмасови кутийки, само че от + 1 до + 4 диоптъра и на цена 4.99 лв. По сергиите корекционни очила се продават за около 4 лева. Дали има разлика в качеството? А има ли качество изобщо?
На всичко отгоре това е незаконно. Според Закона за здравето, чл. 26 а, т. 3 “Изработването и продажбата на очила и материали за очна оптика се извършват от лица с професионална квалификация по професиите “техник на очна оптика” или “оптик – оптометрист”. В т.1 пък пише, че “оптиките извършват дейността очила и материали за очва оптика”, а също че точно те “предприемат мерки за корекция на зрението, предписани от лекар”.
Да оставим закона и да се обърнем към морала. Очила за четене са принудени да си набавят хората над 45 – 50 години, когато се появява така наречената „пресбиопия”- очите губят способността да фокусират предмети на близко разстояние. Това е, защото очната леща губи с напредването на възрастта своята адаптивност, втърдява се. Всяко око е неповторимо и корекцията с очила трябва да бъде индивидуална. Преценката и препоръката трябва да направи очен лекар. Иначе се вреди на очите, а оттам на мозъка, което в най-добрия случай може да донесе тежко и дълго главоболие. И то се причинява на старите и бедните хора, които трудно си позволяват истински очила!
Очилата “серийно производство” могат да се употребяват само в краен, екстрен случай – когато сте си изгубили своите, забравили сте или сте счупили истинските си очила. Затова в Закона за здравето, пък се упоменава кой може да продава очила. Не са супермаркетите. Иначе защо да не започнат да продават и лекарства? Редно ли е да ги продават само аптеките?! Черен хумор...
Пишем по темата с цялото съчувствие към по-възрастните хора, които не могат да си позволят дори чифт истински очила, а са принудени да влошават още повече зрението си като купуват за по пет, а тези от 13.99 лв. за тях са си истински разкош.


Шефът на здравната комисия д-р Борислав Китов и дейната й членка д-р Антония Първанова не знаят Закона за здравето, разбра 19’. И двамата дори не подозираха за текста на “скандалния” член 26а по въпроса за продажбите на очила:


Чл. 26а. (нова, доп. ДВ бр. 81/2006 г.) (1) Оптиките осъществяват дейности по:
1. здравна консултация по проблемите на зрението;
2. предприемане на мерки за корекция на зрението, предписани от лекар;
3. изработка и продажба на очила и материали за очна оптика.
(2) Оптиките се ръководят от лица с придобито висше образование с образователно-квалификационна степен "магистър" по професионално направление "Медицина" с призната специалност по очни болести или от лица с професионална квалификация по професиите "техник по очна оптика" или "оптик - оптометрист" и с най-малко една година стаж по специалността.
(3) Изработването и продажбата на очила и материали за очна оптика се извършват от лица с професионална квалификация по професиите "техник по очна оптика" или "оптик - оптометрист".


Д-р Китов даже прави реклама на незаконните супермаркет – очила – той си имал няколко, понеже много ги губел.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

скорпион