Свързани новини

05.05.2010 14:17

Пръмова спира съкращенията в БНТ

Видян 1513 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 "Това, което сме направили, се нарича остъргване на кокала и поне аз повече съкращения няма да правя“, заяви генералният директор на БНТ Уляна Пръмова при представянето на антикризисните мерки в телевизията, предаде репортер на БГНЕС.


Пръмова обясни, че ако качеството на най-рейтинговите предавания на телевизията се намали, обществената медия няма да е в състояние да изпълнява задължението си по закон да натрупва 10 млн. лв. приходи. Пръмова каза, че не вижда смисъл в края на мандата си да попълва наново състава на Управителния съвет, на който изтича мандатите на двама от членовете. Тя допуска възможността нов генерален директор да бъде избран, преди изтичането на нейния мандат. Уляна Пръмова бе категорична, че ще прекрати предсрочно мандата си, ако заместникът й бъде избран предсрочно. Темата със сливането на двете обществени медии – БНТ и БНР, тя коментира, давайки пример с други европейски страни, където етапът на развитие за двете медии е един и същ и те са обединени. “Не съм сигурна обаче, че БНТ и БНР са на един етап на развитие“, изтъкна генералният директор на БНТ.
Генералният директор не знае кои са инициаторите на декларацията, която беше разлепена в коридорите на телевизията вчера. В нея се твърди, че телевизията трупа финансови задължения. Според нея, тя говори за некомпетентност, страх от реформи, страх от съкращения, страх дори от бъдещето. Тя я определи още като декларация, която атакува най-успешните проекти на телевизията и хората, които работят в нея. Въпреки това Пръмова изтъкна, че такива неща са нормални да се случват в края на мандата на един директор. Тя призова своя наследник на поста да спази приемствеността, която БНТ като институция налага, „а не всеки директор да бъде оплют преди да си отиде или да му бъде отнет мандата насилвено“.
Уляна Пръмова заяви, че БНТ не е нито извън времето, нито извън пространството. Тя понася кризата както всички други - именно това е наложило изработването на пакет антикризисни мерки. Съкращаване на разходи в телевизията е бил извършена във всички звена, на всички нива. През тази година нама да бъде проведен фестивала „Златната ракла“. С 20% са били съкратени бюджетите на външните продукции, а с около 40% на вътрешните. Очаква се следващата година да стартира БНТ да стартира още една програма. Макар за последните пет години телевизията да излъчва програма с 10 хил. часа по-дълга, бюджетът и е на нивото от 2005 година. Тя продължава да има дългове към БТК, които вече са нараснали до 8 млн.лв. На последното заседание на СЕМ БНТ е получила лиценз за цифрово излъчване. През последните пет години в цифровизация са инвестирани над 30 млн.лв. Новото ръководството трябва да довърши процеса чрез цифровизация на мобилните мощности и репортажните камери.
Накрая тя коментира и обсъжданият напоследък въпрос с роднинските връзки на служителите в медиата. По думите й, за всеки втори човек в БНТ може да се каже, че има някаква роднинска връзка с друг, но това не е е конфликт на интереси. За 30 години в БНТ Пръмова заявява, че това не и прави впечатление. „Не мисля, че децата, жените и мъжете на хора, които работят тук не работят добре“, каза тя, като подчерта, че всички служители се назначават с конкурс.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.