Свързани новини

03.05.2010 16:54

Раждаме деца за износ

Видян 2449 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако Щатите са Страната на неограничените възможности, то със сигурност България е Страната на неограничените абсурди. Риторичният въпрос как ще ги стигнем американците намери поредния си тъжен отговор, след като ООН разпространи доклад, според който бием янките по износ на бебета за осиновяване. Само за сравнение по последни данни България наброява 7 563 710 души, а САЩ са 300 милиона, или грубо казано ние сме почти 50 пъти по-малко.


„Въпреки ниското ниво на раждаемост в България, страната е един от главните източници на деца за международни осиновявания“, пише в доклада на ООН. Документът обхваща 195 държави и за първи път събира на едно място данни за броя на осиновяванията по света. Всяка година биват осиновявани над 260 000 деца, повечето от които момичета. Почти половината от тези осиновявания стават в САЩ (127 000 през 2001 г.), Китай (46 000 през 2001 г.) и Русия (над 23 000 през 2001 г.).


85 процента от всички осиновявания са „вътрешни", в границите на отделните страни. Но според събраните от ООН данни, броят на международните осиновявания расте. САЩ, Франция и Испания са държавите с най-много регистрирани международни осиновявания. Веднага след тях се нареждат Канада, Германия, Италия и Холандия.


Най-големи източници на деца за международни осиновявания, според доклада на ООН, са Азия и Източна Европа. В рамките на Стария континент най-много деца идват от Русия и Украйна.


Сред 195-те проучени държави България е 19-а по брой на вътрешните осиновявания. Според ООН съществува зависимост между високия брой вътрешни осиновявания и ниската раждаемост.


Доста изненадващо е, че България е цитирана в доклада на ООН и като една от главните държави-източници на деца за международно осиновяване. Най-големите износители, от които идват 35 процента от всички международно осиновявани деца, са големи нации като Китай (1,4 млрд. души) и Русия (142 млн.). Следват България, Гватемала, Индия, Република Корея, Украйна и Виетнам.


В доклада се казва: „В последните години всяка от тези страни е била източник на повече от 1000 деца на година, осиновени в чужди държави." Сред изброените държави само България и Гватемала имат население под 15 милиона, като населението на Гватемала е почти двойно по-голямо от българското.


България е на 8-о място по брой на деца, осиновени в чужбина. По данни за 1999 година главно направление за наши хлапета е била Италия. Другите направления - по ред на важността им, са били САЩ, Испания, Швеция и Дания.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

дева

Служебната работа ще бъде толкова много

Служебната работа ще е толкова много, че няма да имате