Свързани новини

15.04.2010 16:01

Фандъкова: Ако не ограмотим децата сега, обричаме и тях, и държавата на бедност

Видян 1831 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кметът на София Йорданка Фандъкова събра учители, професори и медиите на спешна конференция за възраждане на българския език.


Когато една образователна система произвежда новини като: “Учителка по български език обра банка с пистолет-играчка”, разговорът за стимулирането на грамотността изглежда доста труден.
Когато Министерството на просветата се е заровило в “драмата” с научните степени и се чуди има ли смисъл от БАН, докато по статистика сме предпоследни по грамотност в Европейския съюз, положението става още по-сложно.
Какво да се прави?
Отговор на този въпрос даде конференцията “Грамотността е качество и свобода”, организирана от дирекция Образование на Столичната община под егидата на кмета Йорданка Фандъкова.
“Макар вече да не съм министър на образованието, тази тема винаги е била и ще бъде в сърцето ми. Известно е, че София е градът, който е с най-високо ниво на образованост в страната и въпреки това ние няма да спрем да развиваме системата, така че тя да бъде адекватна на времето и изискванията”, каза дамата, която оглавява не само столицата, но и Комисията по образование на ГЕРБ.
Тя цитира своя среща от миналия ден с наистина огромен чужд инвеститор, на която първият зададен въпрос бил не какви свободни площи имаме или колко стабилна е банковата система и фискалната политика, а достатъчно грамотни ли са по критериите на ХХІ век хората у нас.
“Аз, разбира се, веднага им отговорих, че няма да намерят другаде необходимите им 7000 квалифицирани кадри”, с полуусмивка коментира Фандъкова. И призова присъстващите на срещата учители, учени и медии да работят заедно за преодоляването на духовната криза и пречупването на тенденцията за зловещ спад в грамотността. “Преди компютърната, децата трябва да имат езикова култура”, смята бившата учителка.
“Когато пишехме учебниците, които сега се ревизират, ние очаквахме, че се строи общество, в което интелектуалното ниво ще се вдига. Прогнозирахме, че децата ни ще мислят все по-интересно”, разказа професорът от СУ Валери Стефанов.
Той обаче регистрира реалността така: “Тоталитарното ни общество е било нашият последен патриархален дом, който ние разрушихме, без да направим нов.” Затова според професора днес не важат никакви правила, включително и езикови. Ученият заплаши с “брадъризация” на нацията, която според него непрекъснато сваля нивото си на интелект.
Общото мнение, около което се обединиха участниците в срещата, беше изключително практично: ако не се вземат спешни и адекватни мерки за насърчаване на грамотността, България обрича своите деца и държавата на трайна и неминуема бедност.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

водолей

Чак след обяд ще можете да си отдъхнете

Чак след обяд ще можете да си отдъхнете, че сте успели