Свързани новини

14.04.2010 11:19

Едвин Сугарев: В криза не се вдигат данъците

Видян 1733 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Начинът да се излезе от кризата е да се стабилизира икономиката и да се активизират външните инвеститори, а ако съдебната система не работи и ако е ясно, че в тази страна липсва правосъдие и справедливост, самите инвеститори няма да дойдат, заяви в интервю за БГНЕС публицистът, поет и литературовед Едвин Сугарев.


Според него в момента горещият камък са естествено антикризисните мерки, тъй като България е в една много опасна ситуация. Самият факт, че сме излъгали ЕС за дупката в бюджета, която имаме – че тя била два пъти по-голяма, отколкото сме твърдели, създава много лошо впечатление, защото същото го направи Гърция, която е кошмараът на всички страни в ЕС в момента, смята Сугарев. По думите му призракът на евентуалния й фалит наистина не дава мира на европейците и това недоверие ще се прехвърли и върху нас. ”От друга страна мерките на правителството, първо че са закъснели от една страна, второ са не особено сериозни”, смята публицистът. ”Какво правят в момента – анонсират в публичното пространство някаква мярка – примерно ще вдигнем ДДС, вижда се каква е реакцията и ако е много негативна си я прибират обратно – след това пускат следващата мярка”, казва Сугарев. Според него това не е сериозно и не се прави така. ”Най-вече в ситуация на криза не се вдигат данъците, това значи на едно грохнало под товара си магаре да му сложиш още една торба и да се надяваш да стане. Точно обратното – предвиждат се данъчни облекчения и се свиват разходите на държавата, които това правителство кой знае защо много неохотно свива и някак си точно тези резерви не са оползотворени. Има прекалено много администрация – поне една четвърт от тази администрация може да бъде съкратена. Не искат обаче да го направят, за да не си създават трудности с разни чиновници, които знаят много и които работят в момента в министерствата”, каза още бившият политик.
Колкото до Българската академия на науките, за която Сугарев с други свои колеги беше изпратил Отворено писмо обосноваващо нуждата от промени, той заяви, че нищо не се случва там. ”Всъщност причината за това писмо беше, че сегашното ръководство на академията претендира да прави реформа, а прави само механично сливане на институти, като по този начин намалява броя им, от което работата на се подобрява по никакъв начин”, казва литературоведът, който е в Института по литература. Според него ако трябва да се прави сериозно реформа, трябва да се промени отношението на учените към техния труд и тяхната отговорност. ”Като слеете например Института за литература и Института за архитектура какво ще се получи – един хибрид, който няма никакво покритие в хоризонта на общите интереси и като се плащат заплатите учените пак по толкова малко ще работят, колкото работят и сега”, казва ученият. Според него би трябвало да се промени първо формата под която се управлява БАН и да се даде по-голяма самостоятелност на институтите, а централното управление да има само координиращи функции и би трябвало да се подпишат такива трудови договори, които да позволяват мобилност на учените да сменят своите позиции в зависимост от интересите си, но същевременно да ги държат под напрежение. Да се подготвят срочни договори и примерно след три години ако не си е свършил работата, просто си отива, заяви Сугарев. По думите му академията трябва да се отвори към другите институции, които се занимават с наука и от общуването с тях може да има само полза – като с университетите например. ”В момента академията е нещо като обсадена крепост, те са се залостили вътре и не искат никого да пуснат, нито пък искат да си подадат носа навън – това е печалната истина за тази иначе достойна стара – вече 140 години съществуваща институция, която обаче съществува почти в този вид, в който съществуваше по времето на социализма”, каза Сугарев. Той заяви, че учените, които споделят необходимостта от истинска реформа са имали много предложения, но за съжаление на тях се гледа като на хора, които предават отвътре академията. Едвин Сугарев смята, че министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов е добронамерен към БАН, но БАН не е добронамерен към министъра, след като му поискал оставката за нещо, което той изобщо не е искал – да придърпа институтите към държавните министерства, което изобщо не е верно. Това, което той искаше, беше да се даде по-голяма свобода на институтите, но и субсидията, която те да получават като второстепенен разпоредител директно, да е зависима от ефективния резултат от техния научен труд, нещо което според мен е разумно, каза Сугарев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Путин

За Русия няма "враждебни нации", а само "враждебни елити": Путин

Русия няма намерение да отменя културата ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а