Свързани новини

12.04.2010 10:57

Маргарита Попова: Къде сме ние

Видян 3793 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Законите са тежки, законите са реформаторски, законите засягат възможността държавата да бъде снабдена с ресурс, който да бори организираната престъпност и корупцията – такъв дебат е тежък. Това каза пред бТВ Маргарита Попова, министър на правосъдието в разговор за промените в НПК, съдебната реформа и ветото на президента.


В Закона за изменение на Наказателно-процесуалния кодекс написахме ясно, че забраняваме да бъдат постановявани присъди по дела, по които са събрани само доказателства чрез СРС-та, обясни Попова. Когато към тези доказателства има събрани и други, преценка на съда е каква присъда ще постанови, каза тя. Свободното съдийско убеждение, обсъждането, преценката и проверката на всички доказателства в съвкупност дават и оформят решението на съдията, обясни министърът. Президентът има право да налага вето. Не бива да коментирам изложеното от държавния глава, заяви още правосъдният министър. Въпреки това тя коментира, че в президентското изложение по-скоро се дават напътствия на съда, че е добре съдът да разполага с повече доказателства и по вътрешно убеждение да внимава, когато постановява осъдителни присъди. Президентът по принцип е изключително прав, но за това имаме съд, каза още Попова. По закон на съдията е абсолютно забранени да постановява обвинителна присъда, когато има и най-малкото съмнение във вината на подсъдимия. Законът е такъв, какъвто трябва да бъде и хората не бива да бъдат манипулирани. Това, което досега е направено в НПК под ръководството на проф. Маргарита Чинова е изпипано както трябва, категорична е Попова.
Относно т.нар. “таен свидетел” правосъдният министър обясни, че това са хора, за които държавата е направила специален закон за защита на тези свидетели, които са застрашени в дадено наказателно производство. Държавата харчи пари, харчи ресурс, за да пази тези защитени свидетели, добави тя. Ние от една страна харчим пари и правим закони, за да защитаваме добросъвестните граждани, а от друга страна казваме на съда, че няма право да критикува техните доказателства, поясни тя. Това е пълно недоразумения, категорична е Маргарита Попова. Всички забранителни разпоредби, пороци на нормалния процес, са преодолени и изхвърлени от наказателно-процесуалната система на Франция преди 200 години. Къде сме ние, запита правосъдният министър, цитиран от БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

козирог