Свързани новини

12.04.2010 09:28

Дянков пак се отметна от Еврозоната

Видян 2564 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

До януари 2011 г. е напълно възможно да кандидатстваме официално за влизане в чакалнята за Еврозоната - ERM II, заяви пред БНР вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.


По този начин за по-малко от 48 часа той смени позицията си по ключов за страната ни въпрос, писа сайтът bulgaria-news.bg.


В петък Дянков бе на мнение, че България няма да влезе в чакалнята на Еврозоната - ERM II, през тази година. Тогава финансист №1 обясни, че според последните изчисления на финансовото министерство бюджетният дефицит на България за 2009 г. възлиза на 3,7% от БВП и надвишава Маахстрихсткия критерий за максимален дефицит от 3 процента. Според него причината е в задълженията на държавата по скрити договори, поети от предишния кабинет.


Финансовият министър подчерта, че влизането в ERM II, а оттам в Еврозоната, ще доведе до много положителни неща за хората. „Първо, този фискален резерв, който сега го пазим, веднага ще може да се използва за проекти в инфраструктурата, за социални проекти и т.н. Лихвите веднага ще паднат с 2-3 пункта”, посочи той.


Що се отнася до Еврозоната, това, което беше направено с изявленията, че България е на път да се откаже от кандидатстване, така или иначе е автогол, който ние си вкарваме, каза Георги Кадиев, бивш зам.-министър на финансите пред БНР. Според него е най-лесно е да се обвини предишното правителство, но големият проблем е какво прави сегашното. Според него има абсолютен провал на приходната част. “За първите 3 месеца на годината има приходи от митниците и НАП около 1 млрд. лв. по-малко, отколкото е планът”, отбеляза още Кадиев. Той посочи, че правителството спестява неприятните новини и до края на годината е напълно възможно дефицитът на достигне 5% от БВП. “Когато министърът на финансите започне да говори с един доста проповеднически тон, и на мен започват да ми трепят панталоните, защото това наистина означава, че има проблем”, коментира Кадиев думите на Дянков. Много от антикризисните мерки са прокризисни, ситуацията наистина не е никак лека, но първата антикризисна мярка е смяната на министъра на финансите, каза още Кадиев.


Сбърканата философия на бюджета и на политиката на това правителство доведе до сегашната кризисна ситуация, коментира пред Фокус Стефан Софиянски. В Еврозоната влязоха Словения и Словакия - страни със силен икономически растеж. В България има спад на икономическия растеж и нямаш право да кандидатстваш в Еврозоната в такава ситуация, каза още Софиянски.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес може да усетите потребност за размисъл върху вашите дългосрочни цели

Днес може да усетите потребност за размисъл върху