Свързани новини

26.03.2010 09:25

Цецка: Няма да плащаме данъци за черната каса в парламента

Видян 1909 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Председателят на парламента леля Цецка смята т.н. представителни пари, получавани от депутатите в плик, за нормална европейска практика, писа сайта bulgaria-news.bg. Общо 4,4 млн. лв. годишно, които депутатите вземат на ръка са в графата „разходи на бюджетно предприятие“. За една година леля Цецка взема 28 321 лв. над заплатата си. Тя е обяснила на изпълнителния директор на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов на среща във вторник, че в Европарламента и парламентите на страните, членки на ЕС, също има „безотчетни пари“ по подобие на известните у нас като „две трети над заплатата“, които българските депутати получават след Великото народно събрание насам като добавка над основното си възнаграждение. Както 19` първи писа, годишно всеки депутат взема нелегално 18 271,44 лв. Фаворитката на Супер 19` Гинче Караминова например взема 1500 лв. месечно за представителни разходи. Тези суми не подлежат на данъци, осигуровки и други отчисления към държавата. Т.нар. у нас представителни пари се планират в годишния бюджет на Народното събрание (по графа „разходи на бюджетно предприятие“). Сумите в т.нар. черна каса се отчитат пред Сметната палата.


На срещата в сградата на парламента между Цачева и Стефанов са били показани документи, от които ставало видно, че в самия Европарламент и в парламентите на държавите, членки на Европейския съюз, има средства, които се водят „безотчетни“ и са предназначени за подпомагане на основната дейност на народните избраници. За сравнение обаче в парламента, правителството, кметствата и всички държавни институции във Великобритания не може да има нито един паунд, неотчетен със съответните фактури и документи. Понятието „безотчетни“ не съществува. Всеки разход се удостоверява документално. За сведение на парламентарната шефка леля Цецка, британският премиер Гордън Браун, лидер на управляващата Лейбъристка партия, е представил фактури, че е похарчил 32 лири (към 70 лв.) за електрически крушки и 99 лири (към 220 лв.) за абонамент за Sky TB, а депутатът Марк Оутън е декларирал 5 лири (11 лв.), платени за ръкохватки. Интересен е и случай с бившия зам.-кмет на Лондон Йън Клемънт - той плащал със служебната си карта лични разходи, които декларирал и погасявал впоследствие със собствени пари. Това обаче беше сметнато за нарушение от Общинския съвет, той подаде оставка и за Коледа миеше тоалетни в графство Кент, защото беше осъден на 1 година принудителен труд.


В същото време у нас със скандалните пари депутатите би трябвало да наемат сътрудници за даване на консултации. Как обаче им плащат, ако тези суми са „безотчетни“, според Цецка Цачева? Заделените пари са на фона на факта, че към Народното събрание работят над 500 консултанти.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

водолей