Свързани новини

21.03.2010 17:19

Депутат: Дянков е объркал и приходите, и разходите в бюджета

Видян 3123 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

19’ предупреди още на 3 ноември: Бюджетът или кабинетът


 


“Дянков тотално е объркал сметките и за приходите, и за разходите, така че целият бюджет е грешен”, заяви днес по бТВ депутатът Йордан Цонев. Реално той повтори тезите от доклада на ЕС за България, в който на “топ икономиста” бе писана оценка 3 с коментара, че заложените от вицето ни параметри са прекалено “оптимистични”. Дали Дянков още вярва, че кризата свършва на 1 април, както сам обяви неотдавна?
Напомняме, че Йордан Цонев беше шеф на Бюджетната комисия при мандата на Костов, когато страната беше изтеглена от мегакризата и бяха поставени основите на 10-годишния ръст. Впоследствие, като експерт на ДПС, той бе сред наложилите 10-процентните данъци доходи и печалба, въведени от Станишев, които доведоха до най-добрата година в икономическата история на страната - 2007 г., и излишъка от 2008 г., който даде на държавата глътка въздух за първата половина на 2009.
“Идеята, която лансира в събота по бТВ социалният министър Тотю Младенов за отмяна на плоския данък, е малоумна”, коментира икономистът Георги Ангелов, като използва лексиката на Симеон Дянков. Само преди месеци финансовият министър нарече “малоумна” същата идея, когато бе лансирана от президента Първанов. Сега я предлага чрез колегата си. Кой е малоумникът в крайна сметка, питат се мнозина.
“Всички държави, които в момента излизат от кризата, направиха единствено правилното - насърчиха бизнеса и хората, стимулираха, вместо да режат. Нашите налагат всички ние да поемем тежестта на кризата, не и държавата, което е абсурд”, гласи коментарът на председателя на Българската стопанска камара Божидар Данев.
19' предупреди още на 3 ноември 2009 г. в уводната си статия Бюджетът или кабинетът следното: “Първото, което не е ясно около рамката на държавните финанси, е защо сметките са направени прокризисно, а не антикризисно. Елементарната логика е следната: когато в икономиката не влизат пари от банки и инвеститори, държавата е единствен източник на средства. Тя обаче явно не го разбира и реже ли, реже. Консерватизмът на Дянков, прилаган от него като консултант в Того и други “напреднали” страни, може да е хубаво нещо, но на теория. На практика за властта е жизненоважно как живеят хората.”
Половин година по-късно наказателната ревизия срещу 19', предприета в отговор на нашето неприятно мнение, все още не е завършила, напук на всякакви закони в държавата. А сбъднатата прогноза, уви, е налице.
Като доказателство колко правдива е съблюдаваната от нас поговорка: “Човек предупреден, е наполовина спасен”, може да послужи и думата на профсъюзите. “Щом синдикатите и работодателите сме на едно мнение - значи е станало страшно”, както рече Подкрепа.
Последната надежда, извън смяната на министрите Дянков, Тотю Младенов и Божидар Нанев, без която вече няма как да се мине, защото в противен случай ще завлекат целия кабинет, е прилагането на плана от 52 мерки, предлаган от синдикатите и работодателите.
Замитането на проблемите под килимчето, което 8 месеца се практикува от икономическия вицепремиер, не е препоръчително според специалистите. Защото, въпреки че се бие в гърдите, че разплаща стари сметки, държавата реално не е платила много от юли насам.


Строителите например още чакат 150-те милиона, които всеки месец им обещава министър Плевнелиев. Той обаче лесно “преглътна” новите над 50 милиона евро за магистрала Люлин, които да бъдат дадени на турците. Така километърът шосе там ще се изравни с това при Цанков камък. С тази разлика, че теренът в Софийското равно поле е твърде различен от този във високия 2000 м Западен дял на Родопите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

козирог

Определено ще имате достатъчно сила и мъдрост

Определено ще имате достатъчно сила и мъдрост, за да