Свързани новини

17.03.2010 18:55

Спират плащанията на 1/3 от лекарствата

Видян 1797 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) може да спре плащанията на 1/3 от лекарствата. Около 70 млн. лв. не достигат на Здравната каса за медикаменти през тази година и затова се налага ограничаване на разходите. Обмисля се вариант, при който лекарства под 3 лв. да не се плащат. Това съобщи председателят на Националната пациентска организация (НПО) д-р Станимир Хасърджиев, цитиран от вестник Дневник. Той уточни, че идеята е стара, но сега е лансирана от министър Симеон Дянков и заместника му Владислав Горанов. В групата на евтините лекарства обаче влизат почти 1/3 от всички медикаменти, покривани от касата.


„В момента за хапчета, които струват примерно 54 ст., касата дава 1 лв. на аптеката за обработка на рецептата, освен това паричните преводи се правят по банков път и също има банкови такси, а и пациентът плаща такса от 2,40 лв., за да му изпишат препарата. Всичко това само източва средства от Здравната каса, без да има съществена полза за болните“, коментира Хасърджиев.


Според него става въпрос за хапчета за високо кръвно, холестерол, антибиотици и др., които са достъпни за болните хора. В същото време по този начин ще се осигурят пари за скъпи лекарства, които са за социално значими заболявания, но хората не могат да си ги позволят.


От касата са поискали дистрибуторите на лекарства да направят някаква отстъпка на институцията, тъй като тя е най-големият им клиент с отделените за целта 320 млн. лв.


Асоциацията на болните от диабет обяви, че ще протестира срещу решението на НЗОК да не плаща изцяло всички инсулини. Още преди месец стана ясно, че пациентите ще трябва да доплащат около 5 лв., защото фирма, производител на инсулин, е дала по-висока цена от тази, която по закон може да плати касата. Пациентите настояват за среща със здравния министър.


Националната пациентската организация се обяви категорично срещу идеята Здравната каса сама да определя колко и какви лекарства да плаща. От юни 2009 г. това се прави от Комисията по позитивния лекарствен списък, в която влизат различни експерти.


Междувременно стана ясно, че близо 1 млрд. лв. е давала досега Здравната каса за болнична помощ годишно, 400 млн. лв. от тях обаче са изтичали. Това е съобщило пред директорите на университетски и областни болници от финансовото министерство. Данните са получени при процеса на остойностяване на медицинските дейности, който се извърши от работна група към ведомството.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

риби