Свързани новини

08.03.2010 18:19

GP стачка от вторник, 1 от фармакартела в борда на НЗОК

Видян 2003 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кръгът Капитал няма да се умори, докато не провали управлението. Нов човек на бизнес клуба се намести на важно място. Само Бойко Борисов може да спре това!


Огнян Донев вече е член на Надзорния съвет на НЗОК от квотата на КРИБ. Същият човек контролира водещ производител и водещ дистрибутор на лекарства (Софарма Трейдинг в момента е разследвана от Комисията за защита на конкуренцията като участник във фармацевтичен картел, който ни дои чрез цените на лекарствата), държи между 90 аптеки в цялата страна, сред които най-печелившите в София, а също Здравния фонд Доверие и частната болница със същото име, за чиито лекарски грешки, уморили пациенти, вече сме писали и която е разследвана както от Министерството на здравеопазването, така и от прокуратурата. Според колегите от СКАТ ставало въпрос за преписка от 600 страници.


Част от диренето, ако се вярва на източниците им, е посветено точно на подозрения за заплатени от Здравната каса манипулации, които не е било нужно или изобщо не са извършени. 


Точно това предизвиква брожения не само в лекарските, но и във финансовите кръгове. Дори де юре фармацевт №1 да не е в конфликт на интереси, от морална гледна точка този, който дава баницата, и този, който я яде, не е редно да бъдат един и същ човек. Получава се де факто омагьосан кръг: държавата, на която Донев е представител чрез касата, ще купува от неговата фирма за производство на лекарства медикаменти, ще реинбурсира неговите аптеки за продажбата на тези лекарства, ще ги плаща и на частната болница на същия холдинг, който от друга страна се явява неин конкурент по линия на здравното осигуряване.


Такова чудо едва ли е възможно в друга страна! Обръчите от фирми явно са болест, от която не можем да се излекуваме. Или не искаме.


В този смисъл е интересен казусът с проверката за мегакартела, осъществявана от КЗК.


В качеството си на шеф на Софарма трейдинг Донев заявява за в.24 часа, че няма притеснения относно разследването, понеже търговецът не е определял цени, тъй като те се задавали от производителя. Кой е той? Другият джоб на конгломерата му от компании - Софарма. Кой пък ще контролира процесите и ще дава експертно мнение дали и как някой е сгазил правилата? Пак Донев, но вече като надзорник на Здравната каса. Колелото на късмета явно се върти с пълна сила за някои!


Не и за личните лекари, които от днес са в стачка и в София. Хората в бели престилки съвсем справедливо протестират, защото касата, която има пари за всички останали – големите играчи, няма пари точно за онези, в чиито ръце е спасяването на болните “на първа инстанция”.


Което пък означава, че всички ние ще платим сметката в ролята си на пациенти. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес е възможно да сте изложени на по-високи нива на стрес


Днес е възможно да сте изложени на по-високи нива на