Свързани новини

05.03.2010 18:13

Дянков разговаря с Първанов във връзка с думите си при Иван и Андрей

Видян 1829 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пресслужбата на Георги Първанов публикува на интернет страницата на президенството стенограмата от срещата между него и финансовия министър Симеон Дянков, състояла се днес сутринта, информира dir.bg.
Вицепремиерът сам изрази желание да разговаря с държавния глава, след като той поиска оставката му. Дянков обясни на Първанов, че думите, които му се приписва да е казал в "Шоуто на Иван и Андрей" не са негови.
Ето стенограмата от разговора (със съкращения):


Г. П.: Да, слушам Ви.
С. Д.: Добър ден, благодаря за срещата. След известен размисъл реших, че ще е полезно и благодаря, че откликнахте на молбата ми да се срещнем и да изчистим това, според мен, недоразумение, което се получи след появата ми в “Шоуто на Иван и Андрей”. Понеже, според мен, наистина това е недоразумение. Донесъл съм и стенограма от цялото шоу. Предполагам, че Вие вече сте я виждал, за да покаже, че не е имало някаква зла умисъл, въобще не е имало нещо от моя страна, което да предполага лош обрат на нещата.
Цитатът, който ми беше подаден, определено не е мой. Не съм казвал нищо от този род, когато и да било. Според мен поне е имало някаква, може би непълна информация, от Вашия екип точно какво съм казал по време на шоуто.


Понеже шоуто беше забавно, може би не съм успял да изляза по най-добрия начин, но това ми беше идеята. Така че се надявам да има разбиране, че това е недоразумение. Понеже сме и в криза не е хубаво да има недоразумения между институциите, имаме такива големи теми като приходи, като ERM- 2, за което Ви благодаря, между другото, че миналата седмица помогнахте много в разговорите Ви в Европа. За мен това са главните теми и този тип недоразумения просто ме отделят от и моята цел, и целта на правителството, и, разбира се, Вашите цели.


Г. П.: Благодаря. Първо, предлагам да изясним един по-стар въпрос, тъй като не сме се виждали. Вие, г-н министър, излъгахте по отношение на изтеглените пари на президентската администрация и там също влязохме в един 10-дневен спор в медиите и бяхме предмет на доста сериозни инсинуации и коментари. Имахме един спор, връщам нещата назад, за който историята ще покаже кой е бил прав, но определено Вие и тогава си позволихте доста груби оценки и думи по отношение на моя екип.


С. Д: Извинете, става въпрос за бюджета?


Г. П.: За доклада първо. А сега въпросът ми е, защо излъгахте за изтеглените пари от президентската сметка.


С. Д: Аз не съм излъгал за това. Тогава пътувах, както знаете. Въпросите излязоха като бях в страната, в Пловдив. Аз питах екипа си. Екипът това отговори. Аз не смятам, че съм излъгал, нито пък че екипът...


Г. П: Вие казахте, записано е в медиите, че не са изтеглени парите, просто не са постъпили. Имаме електронната разпечатка, която ясно показва кога какво е постъпило и какво е изтеглено.


С. Д: Аз разчитам на екипите си. Екипите ми това казват.


Г. П.: Само че, Вие тогава казахте, че президентът е подведен, а не че Вие сте подведен. Аз, първо, помня много добре, и второ, преди тази среща отново съм направил справка с публикациите. Тоест, наслагват се серия от факти, които показват, че Вие имате определено отношение към институцията.


С. Д.:  Което не е така.


Г. П.: Вие и в този последен случай провокирате конфликт между институциите.
Аз съм гледал внимателно този материал. Не приемам категорично постановката, че някой от екипа ме е подвел. Чел съм не само стенограмата, но съм гледал и предаването. Аз нямам съмнение, че това е една подготвена атака. Тъкмо заради това аз категорично държа, настоявам, Вие, като министър, да изясните този случай пред българското общество. Защото, г-н министър, аз, тук говоря само в лично качество, после ще говоря институционално - може да е малко емоционално, но аз имам едно име, което е завещано от моите родители, което искам да оставя на моите деца неопетнено. С тези инсинуации се хвърля много неприятна, тежка сянка върху името на фамилията ми.


С. Д.: Това го разбирам.


Г. П.: Ами като го разбирате, защо влизате в този сценарий, макар че аз нямам съмнение, че Вие сте част от него, защо влизате по такъв начин и вкарвате институциите в този проблем?


С. Д.:  А Вие защо смятате, че аз съм част от този сценарий? Той по никакъв начин не ми помага.


Г. П.: Защото става ясно от онова, което съм видял, г-н министър. Защо Вие коментирате президента в контекста на проверката на сметки, милиардери и т.н.? Коментирате единствено името на президента.


С. Д.:  Аз пък не приемам, че Вие смятате, че това е някаква атака срещу Вас, където и аз участвам. Аз нямам никакъв интерес да участвам в нея, защото Вие сте много по-силна фигура от мен, много по-уважавана фигура. Вие виждате, че на мен ми пречи в момента много това, вместо да се занимавам с работата си, аз прекарвам дълго време, подронвам авторитета на Министерство на финансите. Не, просто моля, разберете, че това не е нещо, където аз съм участвал. Не е мой цитат, никога не съм казвал нещо от този род. Той по никакъв начин не ми помага. Много ми вреди, вреди ми много повече, отколкото на Вас. И аз съм тук за името си.


Г. П.: Сериозно ли говорите, че на Вас Ви вреди това повече, отколкото на мен?


С. Д.: Аз признавам, че не мога... в момента ми вреди. Да, смятам, че в момента ми вреди много повече.


Г.П.: Защо трябва да се измъквате, г-н Дянков?


С. Д.:  Защото те ме питаха: какво мислите по този цитат? Аз казах: Този цитат не е мой.


Г. П.:  И в същото време какво отговаряте на въпроса за “младия милионер”?


С.Д.:  Че не е млад, просто е шоу и аз се опитвам да се измъкна по някакъв начин, защото те на три пъти ме връщат към него. Пак казвам, това не е злонамереност и аз се надявам, че поне на това ще ми повярвате. Това е начин да се измъкна от неочакван и тежък за мен въпрос.


Г. П.: Не Ви вярвам. Първо, защото знам как стават тези неща, дори и в конкретния случай, но по-важното е друго - Вие сте министър на финансите. Когато има зададен такъв въпрос за институции, независимо дали става дума за президент, премиер или някой друг, Вие имате много по-верен от професионална гледна точка отговор - да или не, и би трябвало да имате тази позиция. Отговорът, който сте дали, практически хвърля съмнения. Нещо повече, този отговор хвърля петно върху моето име.


С. Д: Аз не смятам така. Вие казвате, че трябва да съм честен. Те ми дават цитат, аз казвам: Това не е мой цитат. Това е истината. Вие може би се съмнявате, че това е бил мой цитат. Аз не разбирам точно къде е съмнението?


Г. П.: Да Ви вадя ли сега стенограмата?


С. Д.:  Ето я стенограмата.


Г. П.: Вие продължавате да бягате от коментар по финала на този отговор.


С. Д.:  Аз финалът го разбирам, но Вие пък не ми казвате дали смятате, че това е мой цитат, защото от там почна. 


Г. П.: Вие защо дойдохте тук, г-н Дянков?


С. Д:  За да се помъча и да Ви помоля да изчистим това недоразумение, защото то удря...


Г. П.:  Как, като ме убедите, че цитатът не е Ваш?


С. Д.: Като намерим истината. Цитатът определено не е мой.


Г.П.:  И сега какво следва от това? Сега вече не сте изненадани, има едноседмичен дебат. Какво следва?


С. Д.: Това е, че аз се надявам от този разговор, за мен лично аз какво си научавам от това, че по този тип шоута аз не трябва да се появявам. Това е от личностна гледна точка, макар че това не помага за конкретната тема. Но виждам, че нямам достатъчно опит да участвам в такива...


Г. П.: Аз Ви прекъсвам с извинение, но това е последното нещо, което аз мога да претендирам към Вас. Вие участвайте в каквото си искате шоу. Тук става дума за нещо друго.


НИКОЛА КОЛЕВ (началник на кабинета на президента): Тук става въпрос за две различни неща. Ако приемем, че цитатът не е Ваш, защото ние се постарахме да поровим в интернет веднага след всичко това и в няколко сайта има приписано Ваше изявление, което не очакваме да открием кога точно е казано по този въпрос, така че приемаме, че цитатът не е Ваш.
Втората част остава впечатлението, че Вие имате съмнение, че президентът е милиардер, стар или млад, няма значение. Така че това са две различни неща. Вие на място не се разграничихте.


Г. П.: Ето това трябва да бъде опровергано. Концентрирайте се върху това как опровергавате внушението, че аз не съм млад, но съм милиардер.


С.Д.: Не, Вие ако казвате, че аз още от началото един вид съм отишъл в това шоу с идеята, че ще кажа такива неща и не ми вярвате за това, вече за третото - то според мен няма смисъл да се коментира, защото Вие вече сте предубеден, че аз там съм отишъл с идеята да кажа нещо от този род.


Г. П.: Вие сигурно имате идея, щом сте дошъл при мен, как ще опровергаем това внушение?


С. Д.: Аз имам желанието да опровергаем това внушение. И се надявам, че Вие ще ми дадете някои предложения и съвети, по-скоро, не предложения.


Г.П.: Отговорете ми, как ще опровергаете информацията и внушението преди всичко, което направихте в предаването? За мен е ясно, че трябва да се направи изявление, трябва да се даде някакъв публичен знак, че Вие съжалявате за това, което се е получило.


С.Д: Вие казвате, доколкото разбирам, че това се е получило нарочно. Аз не мога да се извиня за нещо, което не е така. Тогава пък няма да бъда честен.


Г. П.: Само си губим времето, г-н Дянков.


С. Д.:  Не, аз дойдох тук с открити намерения и честно.


Г.П.: Открити намерения за какво, да ми четете стенограмата? Вижте, каква помощ от мен искате? Вие не сте искали помощ от мен, когато отивахте в шоуто. Това е Ваш проблем, проблем на Вашата морална позиция.


С. Д: И тя е честна, открита и аз я поддържам.


Г. П.: Сега, разбира се, няма да водим този дебат, ние ще го водим публично оттук-нататък. Няма да занимаваме хората с лични отношения. Разбира се, аз няма да оставя нито една Ваша персонална реплика без отговор, защото такива неща са недопустими. Не може един вицепремиер в държавата да се шегува по такъв начин за сметка на държавния глава, който и да е той. Утре ще се сменим и няма да ни има и нас, и вас, но нямаме право да оставяме такива правила в отношенията между институциите.
Това е, което имах да Ви кажа.


С.Д.: Благодаря.


Г.П.: Довиждане.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

МБАЛ Д-р Атанас Дафовски в Кърджали

Родилка почина след спешно секцио в болницата в Кърджали

33-годишна родилка е починала тази сутрин ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще