Свързани новини

05.03.2010 12:49

ОЛАФ: Има нередности в ТЕЦ Марица Изток 2

Видян 2497 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Разследващите от ОЛАФ са констатирали липси, непълноти и неточности в представените документи при провеждането на конкурса за избор на фирма, която да изгради сероочиствателните инсталации на 5 и 6 блок на ТЕЦ Марица Изток 2, съобщи БНТ.


При проверката миналата седмица са установени документи без необходимите подписи върху тях. Според юристи липсата на подпис се тълкува като липса на документ. Експертите от ОЛАФ са иззели за анализ и сертификати без посочена точна дата, а само с месец и година, констатирани са и други неточности.
Пресаташето на централата Мирела Близнакова е отказала коментар с мотива, че това е конфиденциална информация. От пресслужбата на ОЛАФ са заявили за БНТ, че работят в добро сътрудничество с българските власти и ще направят всичко възможно разследването да приключи колкото се може по–бързо съгласно оперативните процедури, но отказаха друг коментар с мотива, че разследването все още е в ход. В петък, ден след приключилата проверка от пресцентъра на ТЕЦ Марица изток 2 обаче разпространиха съобщение до медиите, че в изготвения доклад на ОЛАФ няма констатирани нарушения, а единствено били посочени документално обосновани факти. В официалното съобщение се казва още, че търгът е проведен изцяло в съответствие и по правилата на Европейската банка за възстановяване и развитие и всички действия на Оценителната комисия са съгласувани с банката и окончателното решение за одобрение на изпълнителя е взето от нея. Министерството на околната среда и водите също е одобрило избора.
Дали Оценителната комисия е подвела Европейската банка и еко министерството, като им е предоставила непълен, неточен или неверен доклад тепърва ще се анализират от ОЛАФ. Закъснението на проекта е близо 20 месеца, а заради поетия ангажимент към ЕС за намаляване замърсяването на въздуха, има реална опасност ЕК да ни принуди да затворим двата блока. Тогава парите ще трябва да бъдат осигурени от бюджета на самата централа и това може да я доведе и до голяма финасова задлъжнялост. Така страната ни ще загуби 36 млн. евро безвъзмездни европейски пари, а след това българският данъкоплатец ще трябва да плати същата сума през електромера си. И ако все пак вследствие на проверката на ОЛАФ се стигне до окончателно спиране на европейските средства, затваряне на блокове в ТЕЦ Марица Изток 2 и изпадането му във финасова задлъжнялост, остава въпросът ще бъде ли потърсена отговорност на виновните за това, пише в информацията на БНТ, цитирана от агенция БГНЕС.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

дева