Свързани новини

01.03.2010 18:13

Икономиката ни губи над 5,5 млрд. лв. от почивните дни

Видян 1464 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Родната икономика губи годишно над 5,5 млрд. лв. от почивните дни, показа проверка на 19`. През тази година те заедно със сливанията ще достигнат 26. Така излиза, че икономиката ни е блокирана за цял месец. Работните дни за януари са 22-23, през февруари 20. През 2008 г. брутният вътрешен продукт на страната е бил 66,7 млрд. лв. Излиза, че почивните дни ни струват над 5,5 млрд. Краят на дългата поредица от празнични почивни и именни дни е повод за унило настроение преди влизането в обичайния работен ритъм. Общо предстоят още шест почивки през 2010-а, като не броим утрешната – около Великден, Гергьовден, Деня на съединението 6-и и 22-и септември, Коледа и следващата Нова година. Велики петък - когато Христос е разпнат на кръста, става официален празник и така по Великден нацията ще почива пак 4 дни - от петък до понеделник. Макар по-малко и по-кратки в сравнение с 2009-а, ваканциите се обявяват за първи път достатъчно рано за по-добро планиране за бизнеса и по-малко загуби, съобщи Ekipnews.bg. Въпреки това се оказва се, че загубите от неефективната работа в съботните дни съвсем не са толкова незначителни.


В другите страни от Централна и Източна Европа се работи и през съботите, което вдига доходите и увеличава брутния вътрешен продукт. Практиката централизирано да се определят слетите с празничните почивни дни е характерна най-вече за страните в Централна и Източна Европа. Спорно остава доколко това е по-успешният вариант пред това служителите сами да планират отпуските си. Най-много загуби от почивките се натрупват за производството и финансовия сектор. Най-печеливш е туристическият бранш. Това е така, защото хората могат спокойно да си харчат парите по хотелите в почивните дни. Отработването в събота е свързано с най-много разходи при непрекъсваемите производства и работата на смени, защото трябва да се плащат по-големи надници.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева