Свързани новини

27.02.2010 14:11

Няма констатирани нарушения след проверката на ТЕЦ Марица Изток 2

Видян 1968 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Няма отразени становища за констатирани нарушения, не се изразяват мнения, изводи или препоръки, посочени са само документално обосновани факти. Това е записано в изготвения доклад на представителите на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) след проверка в ТЕЦ Марица Изток 2.


Целта им бе да се запознаят с документите и хода на развитие на проект за изграждане на сероочистващата инсталация на блокове 5 и 6, като проверят редовността на неговото изпълнение. Предмет на проверката на ОЛАФ е проведената изцяло в съответствие с правилата на ЕБВР тръжна процедура по избор на изпълнител. Съгласно тези правила всички действия на Оценителната комисия са съгласувани с ЕБВР и окончателното решение за одобрение на изпълнителя е взето от нея. МОСВ също е одобрило избора.


Търгът за възлагане на изпълнението по изграждане на сероочистваща инсталация към блокове 5 и 6 стартира на 6 юни 2006 г. с обявяване на предварителен подбор на кандидатите. За участие в тръжната процедура бяха допуснати четири фирми, като три от тях - Австрийска Енергия/АЕ&Е - Австрия, Рафако - Полша и Алстом Пауър Италия, подадоха тръжни предложения на 3 октомври 2007 година. Те надвишаваха с повече от два пъти наличния бюджет за проекта. Поради този факт тръжната процедура бе прекратена и се пристъпи към преработка на тръжната документация. Новият търг беше обявен през февруари 2008 година. На 5 юни бяха отворени тръжните предложения на италиано-китайския Консорциум Идреко-Инсигма, Рафако и Алстом Пауър Италия. При тази процедура цените на тръжните предложения бяха с над 30% по-ниски в сравнение с най-ниската стойност на тръжно предложения от първата тръжна процедура. Тръжните предложения бяха разгледани от Оценителната комисия, а нейните решения бяха одобрени от ЕБВР и МОСВ. Бе взето решение договорът за изграждане на СОИ към блокове 5 и 6 на ТЕЦ Марица Изток 2 да се възложи на Консорциум Идреко-Инсигма. Договорът, на стойност 85 632 402,70 евро, бе сключен през декември 2008г. С изпълнението на този проект димните газове ще бъдат очистени от серен диоксид с най-малко 94% и блокове 5 и 6 ще бъдат приведени в съответствие с българското законодателство и изискванията на Директива 2001/80/ ЕС за ограничаване на емисиите на определени замърсители в атмосферата от големи горивни инсталации. Според първоначалната финансова рамка финансирането се осигурява с 34 млн. евро заем от ЕБВР, безвъзмездна помощ в размер на 36,165 млн. евро по програма ИСПА и собствени средства на централата. Информация на Дарик радио, цитирана от БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

козирог

Определено ще имате достатъчно сила и мъдрост

Определено ще имате достатъчно сила и мъдрост, за да