Свързани новини

25.02.2010 09:27

Кръгът Капитал осинови партия

Видян 2325 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Много наблюдатели констатираха през последните седмици охлаждане на отношенията между лидерите на Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров. Едни наричат това “еманципация” на младия лидер, други прозряха икономически интереси зад последните му изказвания.


И наистина, икономистът Димитров зае изненадващо остри позиции. Той разкритикува безжалостно правителството заради гъвкавата му позиция по отношение на руското участие в АЕЦ Белене и на проекта като цяло.


Това най-вероятно има връзка с потвърдените от действителността информации, които 19’ публикува още през август. Тогава предупредихме, че чрез влиятелния кръг Капитал американските енергийни босове ще се опитат да изместят руските на наша територия. Янките натискат за нов блок на Козлодуй. Докато братушките са си за Белене.


Стартът на про-янки кампанията на Димитров по странен начин съвпадна с обявяването от шефа на АЕЦ Козлодуй на намерение да се строи нов блок на старата централа, вместо втора атомна. Медиите на кръга Капитал услужливо завъртат в обществото темата и коментарно я изкарват на преден план. Все пак компания на капиталци е най-големият търговец на ток от Козлодуй, заедно със съпругата на модерния ляв Георги Кадиев от кръга Овчаров.


Понеже премиерът Борисов се срещна с шефа на Газпром, а министър Трайков не само с него, но и с експремиера и настоящ бос на Росатом Сергей Кириенко, и постигнаха договореност за рестарт на Белене, щатските лобисти изпаднаха в изолация.


Това предизвика втора вълна от огън и жупел по темата от Мартин Димитров. Той започна да обяснява колко е скъп токът от АЕЦ и как нова е непосилна за нас.


Но спести, че атомните централи дават най-евтин ток, иначе електричеството във Франция, където АЕЦ дават огромен процент от производството, нямаше да е много по-изгодно от това в България.


Не каза също, че нов блок на Козлодуй също ще струва милиарди и тепърва трябва да премине през процедурите на ЕС.


Без да искат, американските лобисти зачекнаха тема, която издаде истинските им намерения. Става въпрос за липсата на пазар за ток, която те усещали. От една страна прогнозите са, че икономиката ще излезе от рецесия още тази есен, така че след 3 или 5 години ще бъде гладна за електричество и нова АЕЦ ще дойде тъкмо навреме. От друга, стана ясно, че основното им притеснение е за пазара на техния ток. Не е тайна, че Марица Изток - тецът, който превърна въздуха в плодородна Тракия в най-мръсния в България, по случайност е с инвеститор американския гигант AES.


Неговите реклами пък, пак по случайност, обилно изпълват страниците на различните медии на кръга Капитал.


Ще попитате каква е връзката между СДС и юпитата? Изборите в партията, след които тя бе превзета от хората на Капитал, оказали безценни услуги за преизбирането на Димитров.


Като сериозен и опитен играч, Костов не е авантюрист. По тази причина той никога не би заложил само на една карта. Още повече, парил се е с кръга Капитал. След като по негово време групировката се сдоби по скандален начин чрез разбойническо-мениджърска приватизация с апетитни заводи, тя се обърна срещу Костов.


Именно капиталци откриха кръга Олимп, който изяде народното доверие към драгалевския политик. Фактът, че впоследствие Костов схруска бащата на кръга Капитал Никола Николов, е малка компенсация за нанесените поражения. Като бегач на дълги растояния, опитният политик не е забравил обидата и тепърва ще си връща. На първо време като изолира СДС от важните властови позиции, които ДСБ вече има – правителственият отговорник по еврофондовете, двамата заместници във Външно, вицето на Нона в екологията, през която минават милиарди от ЕС.  



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

скорпион