Свързани новини

20.02.2010 15:44

Русия и България започват работа по АЕЦ "Белене" през пролетта

Видян 2047 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Русия и България се договориха още тази пролет да започне реализацията на проекта за АЕЦ "Белене". Това съобщи пред журналисти в Москва руският министър на енергетиката Сергей Шматко след завръщането си от София, информира БГНЕС.


"Съвсем скоро, още тази пролет, започваме пълномащабните работи в рамките на проекта за АЕЦ", с тази констатация енергийният министър се завърна от работно посещение в България. Обобщавайки резултатите от водените в София разговори, Шматко посочи, че Русия е готова да финансира проекта в продължение на 1,5-2 години, докато бъде намерен стратегически инвеститор. Между Русия и България няма неразбирателство по този въпрос, подчерта той. По думите му, на разговорите в София двете страни са се договорили до края на март да бъдат готови с окончателното решение относно схемите за финансиране.
В същото време министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви по БНР, че много сериозно се разглежда идеята Русия да ни предостави заем от 2 милиарда евро за изграждането на АЕЦ "Белене", защото в нея има потенциал. Не е ясно откъде ще дойде ресурсът от руска страна, каза Трайков и посочи, че решението трябва да бъде взето до края на май или най-късно юни. "Идеята е да се отговори на двата приоритета - финансирането да стане без държавни и корпоративни гаранции, и второ, проектът да бъде гарантирано атрактивен. Ще се направи оценка на всичко, което има като актив, материален и нематериален. То се апортира в едно ново дружество и то ще има възможност да бъде кредитирано, от една страна. От друга, биха могли да се правят увеличения на капитала му, като руската страна придобива дял в проектната компания, като обаче в никой момент този дял не трябва да надвишава българския", подчерта Трайков.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Петър Петров

Възраждане се регистрира за вота в ЦИК

"Възраждане" се регистрира за вота 2 в 1 в ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху