Свързани новини

04.02.2010 10:23

"Файненшъл Таймс": Кристалина Георгиева показа компетентност

Видян 2007 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вторият български кандидат за еврокомисар показа компетентност вчера при изслушването си пред Европейския парламент, с което откри пътят към одобряването на новата Комисия следващата седмица, съобщава в. "Файненшъл Таймс", цитиран от БГНЕС.


Кристалина Георгиева беше номинирана за еврокомисар по хуманитарната помощ и реакция при кризи след като първоначалният избор на България Румяна Желева бе принудена да се оттегли миналия месец заради съмненията около нейната компетентност и бизнес дейността й. "Когато ми се обадиха, почуствах, че е мой дълг да приема", заяви бившата вицепрезидентка на Световната банка пред депутатите от ЕП, обяснявайки обстоятелствата около номинацията й. Нейното тричасово изслушване се различаваше коренно от бурното заседание, на което зелени, социалисти и либерали въртяха на шиш Желева, отбелязва "Файненшъл Таймс". Последвалото й оттегляне наложи встъпването в длъжност на новата Комисия за петгодишен мандат да бъде отложено, което показа увеличаващата се власт на Парламента в Брюксел. За разлика от Румяна Желева, Георгиева откри по-благосклонна публика вчера. Тя беше аплодирана след встъпителното си слово. Представителят на либералите Иво Вайгел я похвали, заявявайки: "позволете ми да ви направя комплимент за вашето спокойствие и увереност, които излъчвате днес". По време на изслушването Георгиева изрази задоволство от бързата реакция и щедростта при отговора на ЕС на земетресението в Хаити, който беше подложен на критики от множество страни. "Ако бъда одобрена, първата ми грижа ще бъде да гарантирам, че ние европейците, ще дадем на Хиити най-доброто, което нашият съюз може да предложи", заяви тя. Кандидатката за еврокомисар обаче отбеляза, че е необходимо отговорът на ЕС на подобни бедствия да бъде по-бърз, по-координиран и по-явен в бъдеще. Тя многократно отклони въпросите дали ще подкрепи установяването на общи сили за реагиране на ЕС, които да изпълняват тази цел, заявявайки, че подобна инициатива трябва да бъде обсъдена с новата външна министърка на ЕС. Георгиева завърши изслушването с обещание да изпълни стара молба на майка си, която вчера навърши 89 години и е преживяла Втората световна война и разделението на Европа. "Ако номинацията ми бъде утвърдена, ще науча френски", заяви тя пред евродепутатите, които я заляха с аплодисменти, отбелязва "Файненшъл Таймс".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

овен

Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора,