Свързани новини

03.02.2010 09:18

ЕП изслушва Кристалина Георгиева

Видян 2086 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес в Европейския парламент ще бъде изслушана Кристалина Георгиева, която е кандидат от България за еврокомисар по международно сътрудничеството, хуманитарна помощ и реакция при кризи, информира БГНЕС.


Георгиева беше номинирана за еврокомисар на 19 януари на мястото на Румяна Желева, която бе принудена да се оттегли заради конфликт на интереси и незадоволителното си представяне по време на изслушването в ЕП. Рокадата отложи встъпването в длъжност на новата ЕК, известна под названието Комисия „Барозу ІІ“. Георгиева вече се срещна с председателя й Жозе Мануел Барозу на 21 януари. Той заяви, че тя има всички професионални качества и европейски убеждения, за да бъде отличен еврокомисар, се казва в комюнике на ЕК. "Г-жа Георгиева има подходящ международен опит и познания на материята, които реално ще й послужат в нейната нова роля", се посочва в него.
Кристалина Георгиева е родена на 13 август 1953 г. в София. Тя е завършила Седма столична гимназия, след което продължава да следва в Университета за национално и световно стопанство със специалност „Политическа икономия" с профил „Социология". Защитава докторат по икономика, специализира в САЩ и Великобритания. Чела е лекции във водещи университети в целия свят. До 1990 г. заема различни академични и консултантски позиции в България и САЩ. Започва работа в Световната банка през 1993 г., където е икономист по околната среда за Европа и Централна Азия. От 1998 г. последователно заема директорски позиции в Източна Азия, в отдела по околна среда, в московското представителство на банката и във вицепрезидентството по устойчиво развитие. Лично ръководителят на Световната банка Робърт Зелик я посочва като свой заместник. На 10 март 2008 г. Кристалина Георгиева заема поста вицепрезидент на Световната банка и едновременно с това става корпоративен секретар на банката.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

везни

Днешният ден ви дава шанс да укрепите връзките си

Днешният ден ви дава шанс да укрепите връзките си