Свързани новини

18.01.2010 15:52

Спекулации за милиарди зад гърба на Бойко 2

Видян 6590 пъти | Коментари 0
Гласували 4 рейтинг: 3.7500
много слаба слаба добра много добра страхотна

Във вчерашния брой ви разказахме какво е предвидено да стане, ако мине успешно превратът в Българската фондова борса утре, замислян от кръга Капитал и помагачи. За целта ще бъдат използвани акциите на държавата – на всички нас, ако не се намеси Бойко Борисов. Сега ще ви разкажем кого предлага кръгът Капитал, за да замени предсрочно досегашните хора в борда.


Петко Шишков е действащо лице в една от най-скандалните сделки на кабинета Костов – тази за Винпром Дамяница, по която през 2008 година съдебните власти отново се разработиха.


Историята, както я разказва Вашингтон Таймс, е проста – едно РМД купува винпрома с помощта на кръга Капитал през 1997 г. През февруари 1998 г., без да е свикано общото събрание на акционерите, както изисква законът, съдружникът на Иво Прокопиев – Филип Харманджиев и партньорите му вписват нови клаузи за обединяване. По същото време допускат Anglo-Bulgarian Vintners АД да се присъедини като нов акционер. Директор на Anglo-Bulgarian Vintners е Петко Шишков, който по онова време е главен редактор на вестник Капитал, съсобственост на Харманджиев. Capital Consult ООД със съдружници Константин Ненов, Петко Шишков и Иво Прокопиев държи 80% от акциите в Anglo-Bulgarian Vintners. Anglo-Bulgarian Vintners е регистрирана на 28 март 1997 г. и има същата сфера на дейност като завода за винопроизводство. Законът изрично забранява на всеки от членовете на Борда да извършва конкурентна дейност без официалното съгласие на Общото събрание на акционерите. Такова съгласие не съществува.


До три години след приватизацията законът изрично забранява прехвърлянето на акции или увеличаването на капитала на компанията чрез подписване на акции от хора, които не са упълномощени от закона. Тази забрана също е нарушена.


 Следват две повишения на капитала. Новите емисии са изцяло подписани от юридически лица, които не отговарят на законовите изисквания и приватизационния договор. Няколко души притежават контролните акции. Двама от тях са едновременно членове на завода за винопроизводство, който е в процес на приватизация, и в това отношение са обвързани лица, което е забранено от закона. За да преодолеят проблема, те подписват пълномощно на Лидия Шулева (която по-късно става заместник министър-председател и министър на икономиката в правителството на НДСВ) и на няколко други лица, които да ги представляват в перговорите с Министерството на промишлеността за закупуване на 78% от капитала на завода за винопроизводство Дамяница. Никой никога не е проверявал произхода на парите, с които основните акционери са купили дяловете си. Важното е, че участието на служителите е сведено само до 7%.


Едва в края на 2001 г. Окръжната прокуратура в Благоевград започва разследване срещу приватизаторите на “Дамяница” за извършване на престъпления и превишаване на служебни правомощия. Приведените под отговорност са Филип Харманджиев, Атанас Щурков, Стойчо Стоев и Валентин Каладжан.


Съпругата на Шишков пък е действащо лице в аферата Каолин. Дружеството се котира на борсата, която Шишков предстои да управлява. Според в. Вашингтон Таймс схемата е подобна на тази от винпрома. На 4 август 1999 г. е учредено РМД. По-рано – на 1 юли, Даниела Шишкова, съпруга на Петко Шишков, и Александър Прокопиев, брат на Иво Прокопиев, са формално назначени на работа във фирмата. Това “назначение” им дава правото да участват в РМД Каолин-98. 3 месеца след като са назначени, двамата успяват да придобият 45,48% от всички акции! РМД-то незабавно закупува 75% от предприятието. Новата оценка на предприятието е пъти по-ниска от оценката, направена няколко месеца по-рано. Инвестиционният посредник Булброкърс, собственост на Иво Прокопиев, е изготвил оценката на предприятието!


По времето на подписване на сделката, плащането е планирано да се извърши по следния начин: от купувача се очаква да плати 10% от общата стойност на сделката в брой, а останалата сума е отсрочена, както следва: 50% във вноски за период от 10 години и 50% чрез компенсаторни инструменти (търгувани на минимална част от номиналната им стойност). Сделката е финансирана от Алфа Финанс, фирма, контролирана от Иво Прокопиев. РМД-то е преобразувано в АД. Решението за увеличаване на капитала е взето при условието “Алфа Финанс” да придобие всички нови акции.


Във връзка с приватизацията на Каолин са повдигнати наказателни обвинения срещу Иво и Александър Прокопиеви, Константин Ненов, Филип Калоянов, Иван Сливов, Станимир Кръстев и Георги Димов. Година по-късно обвиняемите са изправени пред съда.


В заключителната реч обаче изненадващо прокурорът Елена Хаджидимитрова сваля всички обвинения и съдебното дело завършва с обявяването им за невинни.


Говори се, че причината било писмо от Агенцията по приватизация, управлявана тогава от Апостол Апостолов, което оневинявало участниците в аферата.


Може и така да е, щом именно кумецът на Апостол Апостолов е другият играч от кръга Капитал, който утре трябва да влезе в борда на борсата.


Още за хората на Апостол, вкарани зад гърба на Бойко в управлението на ГЕРБ – утре!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

везни