Свързани новини

14.01.2010 14:48

Роми осъдиха България в ЕСПЧ заради полицейско насилие

Видян 1916 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България отново беше осъдена от Европейския съд по правата на човека в Страсбург, този път за полицейско насилие над роми, съобщиха от фондация „Романи Бах".


Делото, заведено през 2003 г., е за полицейска бруталност при арестуването на трима мъже. От фондацията обясниха, че по време на ареста, извършен през 2001 г., полицаите стреляли по ромите, нанесли им жесток побой и затворили двама от тях в багажника на полицейската кола. България ще трябва да плати на тримата по 3000 евро за неимуществени вреди и 4500 евро за разходите по делото. Адвокат Александър Кашъмов обясни, че страната ни е осъдена, защото: „Първо, България е нарушила член 3 от конвенцията като е позволила нечовешко и унизително отношение спрямо тримата жалбоподатели. И второ, тя е нарушила член 13 от Европейската конвенция за правата на човека, защото не е осъществила адекватно разследване на случая". Лало Каменов, заместник-председател на Комисията за защита от дискриминация, заяви, че през последните години жалбите до комисията са намалели. По думите му причина за това е , че „постановени решения за дискриминация в комисията биват отхвърлени от съдебната система". „Аз смятам, че има нужда от обучение на институциите, в сферата на човешките права", посочи още той. Информацията е на БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

овен

Особен ден, предизвикателен, пълен с изненади

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Особен ден, предизвикателен, пълен с изненади. Ще се